Koken in olijfolie

Je hoeft de olijfolie niet meteen weg te gooien, het is namelijk wel gezond, behalve als je het verhit. Je kunt olijfolie wel voor koude gerechten gebruiken om te profiteren van de gezondheidsvoordelen. Je kunt het ook voor warme gerechten gebruiken, bijvoorbeeld door wat olijfolie over een pizza of pasta te schenken, wanneer deze klaar is.

Tevens hoef je het koken met olijfolie niet meteen af te zweren. Zuivere olijfolie is wel geschikt voor koken. Bij geraffineerde olijfolie worden de onzuiverheden uit de olie gehaald. De olijfolie is daardoor zuiverder, maar er gaan dan wel wat smaak verloren. Zuivere olijfolie kun je wel gebruiken om te verhitten, omdat niet de olie, maar de stoffen die niet uit de olijfolie zijn gefilterd schadelijk kunnen zijn bij verhitting. Gebruik je liever geen olijfolie om in te bakken? Dan zijn deze oliën een goed alternatief:

  • (Gras)boter
  • Kokosolie
  • Ghee

Gezondheidsvoordelen

Koude extra vierge olijfolie bevat de volgende bestanddelen die goed zijn voor je gezondheid: Vitamine A, Vitamine E, onverzadigde vetten en Omega 9 en deze bestanddelen hebben een gunstig effect op het volgende:

  • Goed voor het art
  • Gaat veroudering hersenen tegen
  • Kan helpen bij diabetes
  • Gaat slechte cholesterol tegen
  • Heeft lichte stimulans op vetverbranding
  • Vertraagt veroudering van de huid

Lang verhaal kort: olijfolie heeft verscheidene, positieve effecten op de gezondheid, mits je kiest voor extra vierge olijfolie en deze niet wordt verhit.

Pagina 2/2

Lees ook: Mjammie met maar vijf ingrediënten maak je deze Snickers-snacks

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: BeBio, Mens en Gezondheid  | Beeld: Pxhere