Naomi

Pas op waar je in bakt…

Als we gaan koken, verhitten we vaak een klontje boter in de pan of schenken we er wat olijfolie of zonnebloemolie in. Dat er in 1 eetlepel olie zo’n 10 gram vet en maar liefst  88 calorieën zitten, daar denken we maar even niet over na. Vaak kiezen we ervoor om in olijfolie te bakken, want dat is net wat gezonder. Toch?

Vitamine E

Het klopt dat olijfolie onverzadigde vetzuren en vitamine E bevat en daardoor als bewuste keus kan worden bestempeld. Er bestaan drie soorten olijfolie. De vierge olijfolie, waarbij de olijfolie is verkregen uit de eerste persing. Extra vierge olijfolie, die is verkregen uit de beste kwaliteit olijven in de eerste persing. En er bestaat nog geraffineerde olijfolie, dit is bewerkte olijfolie waar de onzuiverheden uit zijn gehaald. Over het algemeen geldt dat hoe beter de kwaliteit van de olijfolie, hoe gezonder het is. Maar dit geldt niet als de olijfolie wordt verhit…

Oxidatie

De meeste oliën bestaan voor het overgrote deel uit meervoudig, onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn heel gevoelig voor licht en warmte. Wanneer je de olie verhit, verandert de chemische structuur. Er treedt oxidatie op, wat betekent dat er vrije radicalen ontstaan. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar het is eigenlijk zo dat er deeltjes je lichaam inkomen die zich hechten aan gezonde cellen. Je cellen kunnen hun werk daardoor niet meer goed uitvoeren en dat kan de volgende gevolgen hebben:

  • Een te hoge bloeddruk
  • Aderverkalking
  • Snellere huidveroudering
  • Grotere kans op kanker

Je hoeft het koken met olijfolie echter niet meteen af te zweren. Lees hier meer over op de volgende pagina.

Pagina 1/2