Bah! Zo vies is je waterfles

Jaimy Boer

Je waterfles kan meer bacteriën bevatten dan een wc

Een herbruikbare waterfles is goed voor het milieu en handig om voldoende water binnen te krijgen. Je hebt hem immers altijd bij je. Maar wist je dat er in je geliefde fles een hoop bacteriën zitten als je deze niet regelmatig schoonmaakt? We vertellen je er meer over. 

40.000 bacteriën

Er zijn verschillende soorten virussen en bacteriën te vinden op plekken waar we dagelijks komen. Deze zijn niet allemaal schadelijk, maar kunnen je soms wel behoorlijk ziek maken. En laat je waterfles nou een goede broeiplek zijn voor bacteriën. Uit onderzoek van WaterFilterGuru.com blijkt namelijk dat herbruikbare waterflessen tot 40.000 meer bacteriën kunnen bevatten dan de gemiddelde wc-bril. Jikes!

Soorten waterflessen

Er zit ook nog een verschil in wat voor waterfles je gebruikt. Zo bevat een fles met uittrekbare dop of schroefdop de meeste bacteriën van alle herbruikbare waterflessen. Flessen met een knijpdop kan zesduizend keer zoveel bacteriën bevatten als een wc-bril.

Geen reden tot zorg

Nog geen reden voor paniek, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. “Het zijn je eigen bacteriën uit maaltijdresten en speeksel en de kans dat je daar ziek van wordt is erg klein”, aldus Schutte. Wel is het belangrijk om je fles regelmatig schoon te maken. “Doe dit elke dag”, raadt ze aan.

Schoonmaken

Een waterfles schoonmaken is gelukkig geen moeilijk karwei. Spoel de dop en fles regelmatig met warm water en een druppeltje afwasmiddel. Dit vertraagt de bacteriegroei. Na het warme water, moet je de fles nog goed naspoelen met koud water. Je kunt de meeste waterflessen ook in de vaatwasser doen.

Lees ook: Met deze 3 tips drink je op een makkelijke en leuke manier meer water

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pexels