Is een dure wijn per definitie beter dan een goedkope fles? 

Wijn is er in talloze soorten, smaken én prijzen. Vanaf 1 euro kun je al een fles wijn scoren, oplopend tot duizenden euro’s. Wij vertellen je waar dat prijsverschil vandaan komt en of een dure fles ook echt beter is dan een goedkopere variant.

Duizenden euro’s verschil

Mensen denken vaak dat een dure fles wijn ook meteen beter van kwaliteit en smaak is dan een goedkope fles. Een logische gedachte, want wat bepaalt nou de prijs van een fles wijn? En hoe komt het dat er duizenden euro’s verschil kan zitten tussen al die verschillende wijnen? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: de verkoopprijs van een fles wijn wordt op dezelfde manier berekend als het brood van de bakker.

Optelsom

Misschien een gekke vergelijking, maar het komt wel op hetzelfde neer. Het berekenen van de verkoopprijs is een optelsom van gemaakte kosten, loon, ingrediënten en materialen. De verschillen in kostprijs zijn afhankelijk van de gebruikte productietechnieken, druiven, materialen en andere factoren. Dat is bij de ene wijnproducent duurder dan bij de andere. Een producent die druiven met de hand plukt, is veel meer tijd en arbeid kwijt dan dat alles machinaal gaat. De prijs van een fles wijn zal dan ook een stukje hoger liggen.

Complexe smaken en duur land

Een dure wijn is dus niet per definitie beter of lekkerder. Toch heeft een wijn die met de hand geplukt is en in dure houten vaten gerijpt is meer karakter, omdat deze complexere smaken kan ontwikkelen. In sommige aspecten is die dus beter. Als wijn uit een bekende wijnregio komt, kan een fles ook duurder zijn. Het land is in die gebieden soms meer waard, waardoor de kosten weer hoger liggen. Echter voegt de prijs van het land niet veel toe aan de kwaliteit van de wijn zelf.

Persoonlijke smaak

De prijs van een fles wijn is dus afhankelijk van meerdere factoren. Toch blijft het een kwestie van persoonlijke smaak. Jij kunt een fles wijn van 5 euro veel lekkerder vinden dan een van 50 euro, terwijl iemand anders die van 50 euro weer lekkerder vindt. Een extreem goedkope fles wijn van 2 euro raden we je niet meteen aan. De kans dat die gemaakt is met echte druiven, is vrij klein. Een fles van 8 euro daarentegen kan best lekkerder zijn dan een dure fles van 30 euro. Het zit hem niet altijd in de prijs, dat blijkt maar weer.

Lees ook: Cheers: deze wijn past het beste bij je sterrenbeeld

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Wine Wizz | Beeld: Pexels