Maayke

Eet je voldoende om het vaste entree bedrag eruit te eten?

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel eens een All You Can Eat-restaurant bezocht. Of het nu een gezellig avondje uit is met het gezin of met een personeelsfeest, de grote wereldrestaurants zijn razend populair. Voor een vaste prijs, soms zelfs inclusief drankjes kun je jezelf de hele avond vol eten. Maar eet je eigenlijk je vaste entreeprijs eruit? Of verdienen de restauranteigenaren bakken met geld?

Dit is hoe een All You Can Eat-restaurant z’n geld verdient.

Rekensom

Het bekende tv-programma De Rekenkamer rekende uit hoeveel je precies moet eten om het vaste bedrag van een All You Can Eat-restaurant eruit te eten. Gemiddeld betalen mensen zo’n 32 euro voor een avondje eten bij een de bekende restaurants. Uit de test van De Rekenkamer bleek echter dat als je vier volle borden eten en zes glazen drinken – wat de meeste restaurant-gasten gemiddeld eten en drinken – neerkomt op zo’n 16 euro. De helft van het vaste entreegeld dus… Welke slimme strategie zit er achter al deze restaurants?

Strategie All You Can Eat-restaurant

De winst die deze restaurants maken is pas echt groot wanneer je menig maal vermenigvuldigt. Er geldt voor deze restaurants de massa=kassa strategie. In één restaurant passen gemiddeld wel 600 tot 700 gasten. De écht grote restaurants kunnen soms wel 2.000 gasten kwijt. Een enorme hoeveelheid vierkante ruimte is dan ook meestal de ruimte die deze restaurants kenmerkt.

De route

Daarnaast is er erg slim nagedacht over de route die de gasten moeten afleggen door het restaurant. De avond begint met een drankje, dat is al een lekker vullend begin. Vervolgens loop je als eerst langs de desserts, hierdoor ga je onbewust denken dat je alvast wat ruimte moet bewaren voor het toetje aan het einde van de avond. Ook de echte vullers als brood en friet zijn rijkelijk aanwezig op de route. Voordat je überhaupt begint aan het duurdere assortiment begint zit je al redelijk vol. Met name de vlees- en visproducten zijn voor het restaurant duurder. Deze producten zie je dan ook vaak niet aan het lopend buffet, maar liggen achter de balie. De chef achter de grillplaat bereidt dan één klein stukje vlees of vis voor je. Niet veel mensen durven te zeggen: ‘doe er maar vier’.

Kort samengevat nemen de All You Can Eat-restaurants je dus in de maling waar je bij staat. Je denkt voordelig uit te zijn, maar niets blijkt minder waar. Of je moet al kunnen eten voor drie personen, wat niet veel mensen redden met een avondje uiteten.

Lees ook: Restaurant laat zich compleet gaan na slechte review van gast

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Keuringsdienst van Waarde | Beeld: videostill, YouTube