Rowan Hattu

Wij leggen je uit hoe het wél moet

Heb jij je koelkast en kasten helemaal vol staan met allerlei voedingswaren, maar heb je geen idee wat de houdbaarheidsdata van deze producten eigenlijk is? Daar kunnen wij van de redactie van Kookfans ons heel soms ook wel in vinden. Maarre, wist je dat veel mensen de houdbaarheidsdatum van producten meestal verkeerd lezen? Daarom leggen wij je uit hoe je het moet doen.

THT en TGT

Je ziet op het pak melk een datum staan en denkt: verrek, dat was gister! En dus gaat de melk door de goot en het pak in de prullenbak. Maarre, was dat nou echt nodig? Uit onderzoek van verpakkingsproducent Tetra Pak is gebleken dat wij de houdbaarheidsdatum helemaal verkeerd lezen. Veel mensen weten namelijk niet het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT). Jij wel?

Wel of niet eten?

Producten met een ‘ten minste houdbaar tot’ datum bederven niet snel en mogen wettelijk gezien zelfs nog na de verstreken datum verkocht worden. Je kunt namelijk na die datum het product zonder gevaar nog eten, want het is slechts een aanbeveling. Bij producten waar een ‘te gebruiken tot’ datum op staat, is dit niet het geval. Na het verstrijken van deze datum is het gevaarlijk om dit product nog te eten. Er kunnen namelijk ziekteverwekkers in groeien. Toch handig om te weten, toch?

Lees ook: Aha! Dit is het verschil tussen sojasaus en tamari

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Happy in Shape, HLN | Beeld: Pexels