Redactie Kookfans

Handig!

Begin je net met koken en wil je daarom maar al te graag leren hoe je de mooiste gerechten neer kunt zetten op tafel? Dan is de kans erg groot dat je aan het overwegen bent om aan de slag te gaan met het kijken naar kookvideo’s. In een relatief korte tijd kun je namelijk verschillende soorten gerechten onder de knie krijgen. We geven je alvast een paar handige tips zodat je daar erg goed op voorbereid bent. 

Zoek kookvideo’s op die altijd erg makkelijk te volgen zijn 

Om altijd voor de volle 100% de aandacht te hebben bij het kijken van een kookvideo, zoals via een goed werkende internetverbinding met VPN beveiliging, is het belangrijk dat de video makkelijk te volgen is. Doe bijvoorbeeld de nodige research naar chef-koks die deze video’s maken en kom er op deze manier achter welke stem of welke manier van koken het beste bij je past. Dit scheelt je weer behoorlijk wat irritaties als de video toch niet helemaal bij je past en je kunt moeiteloos de video in zijn geheel blijven kijken. 

Probeer een video op een groot scherm te kijken, zoals een laptop of tablet  

Om er zeker van te kunnen zijn dat je geen enkele handeling uit de video over gaat slaan, is het natuurlijk wel zo fijn dat je de beschikking hebt over een wat groter beeld. Dus heb je thuis een laptop of tablet liggen? Probeer een van deze apparaten dus in de keuken neer te zetten, zodat je een erg goede handleiding kan volgen. Dat scheelt je uiteindelijk dus ook weer aardig wat tijd tijdens het kijken van de video. 

Probeer als eerste de snijtechnieken goed onder de knie te krijgen  

Het begint natuurlijk allemaal met het leren van de basis. En dit betekent dus ook dat je als eerste verschillende technieken in de keuken goed onder de knie moet krijgen. Investeer daarom altijd in een set mooie pannen en zoek een koksmes uit die erg fijn in de hand ligt. En door vaak aan de slag te gaan met het verbeteren van de snijtechnieken, zul je ook al erg snel merken dat je met een zelfverzekerd gevoel in de keuken staat. Wel zo fijn, toch? 

Doe veel ervaring op met het werken met basisproducten, zoals eieren  

Om het koken met verschillende ingrediënten optimaal onder de knie te krijgen, is het natuurlijk enorm belangrijk dat je als eerste een bepaalde basiskennis op gaat doen in de keuken. Hoe je dat het beste aan kunt gaan pakken? Probeer basisproducten, zoals eieren, in het begin op verschillende manieren klaar te maken. Zo krijg je bijvoorbeeld een veel beter beeld over de voorbereidingstijd en verschillende creatieve manieren hoe je met een product om kunt gaan. En dat zorgt weer voor een bepaalde mate van rust op het moment dat je een kookvideo afspeelt. 

Zoek een paar gerechten uit waarvan je nu al weet dat je ze vaker klaar kunt maken 

Het doel van het kijken van kookvideo’s is natuurlijk dat je bepaalde skills net even wat beter gaat leren. Maar het is ook een goed idee om wat vaker video’s te kijken van gerechten die je in het dagelijks leven makkelijk toe kan passen. Hierdoor gaat het koken na een lange werkdag je weer net even wat beter af en je kunt ook nog eens aardig wat tijd besparen in de keuken. Of het nu gaat om een verrukkelijke pasta, een visgerecht of een vegetarisch gericht, online kun je altijd de nodige inspiratie opdoen. 

Ga slim om met zout, peper en andere kruiden  

Om een bepaald gerecht perfect op smaak te brengen, heb je natuurlijk wat meer nodig dan enkel goede producten. De nodige kruiden, peper en zout zijn ook onmisbaar op het moment dat je naar een kookvideo kijkt. Ga hier altijd met een slimme manier mee om, mede door de productkennis die je op hebt gedaan? Maak je bijvoorbeeld gebruik van ingrediënten die al vol van smaak zijn, zoals spekjes of chorizo? Dan heb je natuurlijk net even wat minder kruiden en zout nodig in vergelijking met producten die redelijk neutraal zijn van smaak. 

 

Lees ook: zo maak je Jamaicaans platbrood

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Beeld: Adobe Stock