Yentl Feenstra

Wist jij dit?

Niet bepaald smakelijk, wanneer je de koelkast opendoet en constateert dat je eten beschimmeld is. Je gooit het weg en pakt iets nieuws, maar… hoe ontstaat het eigenlijk? We vertellen je er meer over.

Ontstaan schimmel

Om antwoord te kunnen geven op de vraag hoe schimmel op je eten ontstaat, is het belangrijk om erachter te komen wat schimmels nu eigenlijk precies zijn. Het zijn in principe micro-organismen die bestaan uit vele draadjes die bij elkaar een soort wollige structuur hebben. De microben zijn vaak wit, rood of groen en vermeerderen zich middels sporen die door de lucht bewegen. Deze sporen ontstaan aan het einde van de schimmeldraden.

Wanneer de sporen rijp zijn, laten ze los en worden door luchtstromen meegevoerd. Hierdoor kunnen ze ook op andere producten in een koeling of voorraadkast terecht komen. Deze sporen zijn niet met het blote oog te zien. Je eten kan dus beschimmelen wanneer het in contact komt met een schimmelspoor en deze zich gaat vermeerderen. Enne, dit proces kan behoorlijk hard gaan. Wanneer je je eten te lang of onjuist bewaart, is de kans op schimmelgroei het grootst.

Schimmel voorkomen

Natuurlijk zijn er ook manieren om schimmel te voorkomen. Belangrijk hiervoor is dat je de voedingsmiddelen op de juiste manier en plek bewaart. Bewaar vruchtgroenten, bananen en exotisch fruit buiten de koelkast. Laat ze niet te koud worden, want het fruit zal dan smaak verliezen en de groenten zullen sneller bederven door de kou. Bladgroenten, koolsoorten, voorgesneden groenten, sperziebonen en champignons bewaar je het beste in de koelkast. Wat betreft fruit kun je aardbeien, druiven, appels en voorgesneden fruit ook beter bewaren in de koelkast.

Afsnijden en toch nog opeten?

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: het beschimmelde plekje op een plak brood weghalen, zodat je vervolgens de rest van het brood wel kunt opeten. Zo’n klein plekje schimmel kan niet zoveel kwaad toch? Volgens het Voedingscentrum is dit toch wat minder onschuldig dan het lijkt.

Volgens hen kun je beschimmelde producten beter helemaal weggooien. Ze vertellen: “Ook al lijkt alleen dat plekje beschimmeld, vaak zit de schimmel dan onzichtbaar ook midden in het product.” Door het eten van het product dat een schimmelplekje bevatte krijg je gifstoffen binnen. Hierdoor krijg je last van voedselvergiftiging, wat misselijkheid en diarree kan veroorzaken. “In enkele gevallen zijn deze gifstoffen zo giftig, dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn,” zegt het Voedingscentrum.

Lees ook: Let op: veiligheidswaarschuwing voor deze dumplings van Amazing Oriental

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock