Jasmijn

Dit zorgt ervoor dat je appels in de fruitschaal liggen te glimmen

Een paar dagen nadat je fruit hebt gekocht, pak je een appel uit de fruitschaal. Ineens voelt de appel behoorlijk vettig aan en glimt de schil veel meer dan toen je hem kocht. Herkenbaar? Wij vragen ons al lange tijd af hoe dat komt en of het schadelijk is. Nu hebben we eindelijk het antwoord!

Waslaag

De appel komt aan het vetlaagje via een natuurlijk proces. Het laagje bestaat uit een mengsel van oliën en vetten (samen ook wel ‘was’ genoemd) en vetzuren. Zo’n waslaag is niet alleen op appels te vinden, maar ook op verschillende andere fruitsoorten en bovengrondse planten. De waslaag op de schil past zich gedurende de ontwikkeling van de appel steeds aan en dient als bescherming tegen regen, wind, bacteriën en schimmels. Ook zorgt de waslaag ervoor dat de appel niet van structuur verandert en zijn sappigheid behoudt. Bij appels in het buitenland wordt de waslaag soms zelfs kunstmatig aangebracht.

Vooral bij Jonagold

Niet elke appelsoort ontwikkelt een even dikke laag glanzende was. Volgens bio-ingenieur Bart Nicolai staat de Jonagold op nummer 1 als het op het vettige laagje aankomt. Die appels kun je om die reden ook behoorlijk lang bewaren, namelijk tot wel 10 maanden. Voorwaarde is dan wel dat je ze goed koel houdt.

Vetlaag wel of niet weghalen?

Wil je de vetlaag van de appel verwijderen of ervoor zorgen dat je appels überhaupt minder snel vettig worden? Het weghalen kun je doen door met een doek over de appel te wrijven. Afspoelen is geen goed idee: de waslaag stoot namelijk water af, dus dat heeft geen nut. Door appels in de koelkast te leggen, zorg je ervoor dat ze minder snel een vetlaagje aanmaken. Het proces van het aanmaken van de waslaag wordt dan namelijk vertraagd.

Het is overigens belangrijk om te vermelden dat je de vetlaag op appels het beste kunt laten zitten. Haal je de vetlaag weg, dan kan de appel vocht verliezen en sneller uitdrogen. Bovendien is de vetlaag gewoon eetbaar en kan hij geen kwaad. Weten we dat ook weer!

Lees ook: Fruitschaal of koelkast: waar kun je appels het beste bewaren?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, James Yarema