Rowan Hattu

‘Het kan écht!’

Als je aan bakken denkt, denk je natuurlijk meteen aan Janny van der Heijden. De Nederlandse presentatrice is al jaren te zien in het programma Heel Holland Bakt, als jurylid. En waar ze de kandidaten in het programma beoordeelt op hun bakkunsten, verklapt ze ook een aantal tips en tricks wat betreft bakken. Zo onthult ze bijvoorbeeld dat je niet per se eieren nodig hebt om te bakken. 

Minder vlees

“Veel mensen eten helemaal geen vlees meer en anderen, waaronder ikzelf, eten minder vlees”, zo vertelt ze aan MAX Vandaag. Zo vertelt ze dat ze alles wel eet, maar vers en wel met mate. “Tegelijkertijd is de groep vegetariërs, flexitariërs en veganisten groeiend, waarbij de mensen die minstens één keer bewust geen vlees eet de grootste groep is”, zo legt ze uit.

Dit zou dus betekenen dat deze mensen geen baksels meer kunnen eten, aangezien de meeste taartjes, gebakjes etc. gemaakt worden van eieren. Maar, volgens Janny kan je ook zonder eieren bakken.

Bakken zonder eieren en zuivel

“Binnen de klassieke banketbakkerij was het bijna ondenkbaar om te bakken zonder gebruik van zuivel en eieren. Een aantal jaren geleden is die trend langzaam gaan ombuigen waarbij er vooral in hippe kringen veganistisch gebakken werd. Maar toen de grootse Parijse patisserie Laduree, zelfs eiwitvrije macarons ging maken, durfden ook meer klassieke bakkers zich te wagen aan bakken zonder zuivel en eieren. Boter en eieren zorgen voor een bepaalde smaak en luchtigheid en deze vervangen geeft begrijpelijk een ander resultaat.”

Kandidaat Enzo

Ook bakker Enzo, die meedeed aan Heel Holland Bakt, had ontdekt dat je ook zonder eieren en zuivel kan bakken. Zo maakte hij de lekkerste creaties in het programma. “Hij liet ons taarten proeven waarin we niets ‘misten’, sterker nog, die zo lekker waren dat hij de serie ook won. Veganistisch bakken is niet makkelijk. Je hebt er kennis en ervaring voor nodig.”

Kennis en ervaring die Enzo nu in een boek deelt. En ik ben eerlijk genoeg om hier toe te geven dat ook ik nieuwe dingen uit zijn boek geleerd heb. Een zeer verhelderende zin vond ik: ‘Veel mensen denken dat patisserie zo lekker is door melk, eieren en boter, maar in werkelijkheid ligt een groot deel van de heerlijkheid van pattiserie in de technieken waarmee je bescheiden ingrediënten om kunt toveren tot spektakels’.”

Lees ook: Ha! Heinz komt met een eigen Barbie Cue Mayo Barbecue Saus

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: NL Beeld