Redactie Kookfans

Het kan iets zeggen over je gezondheid

Zo nu en dan heb je onverklaarbaar veel zin in een bepaald soort eten. De een kan de chocolade dan écht niet weerstaan en de ander voelt de behoefte om zoute snacks te verorberen. Ben jij schuldig aan dat laatste en heb je vaak zin in chips, nootjes, kaas of andere hartige snacks? Dat kan verschillende redenen hebben. We zetten er een paar voor je op een rij.

1. Je hebt veel stress

Stress heeft veel invloed op je eetlust. Bij de een zorgt het ervoor dat de eetlust verdwijnt, terwijl het bij de ander juist cravings naar ongezonde, zoute snacks kan versterken. Stress beïnvloedt namelijk je hormoonspiegel en de manier waarop je bijnieren de inname van zout reguleren. Daarnaast houden je bijnieren zich bezig met het produceren en afgeven van cortisol, dat ook wel bekendstaat als het stresshormoon. Als je veel last hebt van stress, kun je dan ook veel en vaker zin hebben in zout eten.

2. Je hebt hard gesport

Flink je best gedaan in de sportschool? Lekker bezig! Toch kan al dit zwoegen en zweten als gevolg hebben dat je meer trek krijgt in hartige snacks. “Als je veel hebt gezweet, verliest je lichaam veel natrium”, legt diëtist Elysia Cartlidge uit aan Real Simple. “Hierdoor vraagt je lichaam meer zout, om het verloren natrium te vervangen.” Om deze cravings te voorkomen, kun je tijdens het sporten een sportdrankje met elektrolyten (een verzamelnaam voor zouten) drinken. Helaas zitten deze sportdrankjes ook vaak vol suiker, dus hier wil je niet te veel van drinken. Een betere optie is om gezond en gebalanceerd te eten.

3. Het is een gewoonte

Is een avondje op de bank voor jou niet compleet zonder een zak chips of een schaaltje borrelnootjes? Dan is het eten van hartige snacks een gewoonte geworden en zul je zien dat je elke avond zin krijgt in iets zouts. Ook tijdens verveling ligt het verlangen naar een ongezonde, zoute snack op de loer. Een zak chips of een bakje patat is immers snel gekocht of gemaakt.

4. Je hebt eigenlijk dorst

Je denkt misschien dat je zin hebt in zout eten, maar eigenlijk heb je gewoon dorst. Als je lichaam op de rand van uitdroging staat, vraagt het om natrium. Hierdoor kun je het idee hebben dat je honger hebt, terwijl dat niet het geval is. “Als je niet voldoende gehydrateerd blijft en uitdroging met honger verwart, kan dit leiden tot een hunkering naar meer zout”, legt Cartlidge uit. Gelukkig kun je deze craving makkelijk oplossen door – je raadt het al – voldoende te drinken.

5. Je bent moe

Een lange dag gewerkt en geen energie/zin/tijd om een gezonde maaltijd te koken? Dan rijd je waarschijnlijk al snel langs de cafetaria of grijp je naar een kant-en-klare maaltijd, die vaak boordevol zout zit. Vermoeidheid kan invloed hebben op de hormonen cortisol (stresshormoon), leptine (verzadigingshormoon), ghreline (hongerhormoon) en serotonine (gelukshormoon), waardoor je sneller zult verlangen naar hartige snacks. Het is nou eenmaal vaak makkelijk, snel, lekker en het geeft je een fijn gevoel. Toch is het niet bepaald gezond. Kies daarom liever voor een gezonde maaltijd (maak die bijvoorbeeld al van tevoren) en pak je slaapritme aan. Een goede nachtrust kan wonderen doen.

6. Er is een medische oorzaak

Vaak zin in zout eten? Dat komt in de meeste gevallen door een factor uit je leefstijl. Toch kan het ook een medische oorzaak hebben, zoals het premenstrueel syndroom (PMS) of de ziekte van Addison, waarbij sprake is van een ontsteking in de bijnieren. Heb jij vaak cravings naar hartige snacks, maar kun jij je niet herkennen in bovenstaande vijf punten? Dan is het aan te raden om contact met je huisarts te zoeken om andere opties te verkennen.

Lees ook: Dit verklappen je food cravings over je gezondheid

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Grazia | Beeld: Adobe Stock