Rowan Hattu

Zo voorkom je het

Als je eieren kookt, kan het weleens gebeuren dat ze openbarsten in het kokende water. Het eiwit stroomt dan uit je ei, waardoor het begint te schuimen in je pan. Meestal schuimt het zo erg, dat het over de pan heenstroomt en je je hele fornuis kunt gaan schoonmaken. Gelukkig zijn er een paar manieren om ervoor te zorgen dat hij niet uit elkaar barst.

In koud water koken

Wil je voorkomen dat je eieren openbarsten tijdens het koken? Kook ze dan in koud water. Hierdoor warmt het ei minder snel op en is de kans dus ook minder groot dat het openbarst. Het enige lastige aan deze manier van eieren koken is dat je goed in de gaten moet houden hoe lang je eieren al aan het koken zijn.

Kamertemperatuur

Een grote oorzaak voor het barsten van je eieren in kokend water is de temperatuur van je eieren. Het is heel simpel: hoe groter het temperatuurverschil tussen het ei en het water, hoe groter de kans op barsten. Let dus goed op als je je eieren uit de koelkast haalt en meteen in kokend water legt. De kans is dan namelijk heel erg groot dat je ei het niet overleeft. Om dit te voorkomen, is het dus verstandig om je ei eerst op kamertemperatuur te laten komen en dan pas te koken.

Gaatje prikken

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het werkt echt. Aan de onderkant van het ei zit namelijk een luchtbel. Als een ei gaat koken, komt er druk te staan op die luchtbel. Dit kan ervoor zorgen dat je ei sneller barst. Prik daarom een gaatje in de onderkant van het ei, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt dit gaatje prikken met een speld of punt van een scherp mes, maar ze verkopen in de winkel ook echte eierprikkers.

Zout

Is je ei toch gebarsten in het kokende water? Geen zorgen. Er is gelukkig nog een optie om de schade te beperken. De oplossing hiervoor is namelijk een snufje zout. Ja, echt waar. Door een snufje zout in het kokende water te gooien, gaat het eiwit sneller stollen. De kans dat je eieren gaan uitlopen, is hierdoor meteen al een stuk minder.

Lees ook: Dít moet je doen als je aan het bakken bent en geen eieren in huis hebt

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Linda.nl | Beeld: Pexels