Waarom sommige mensen niet tegen pittig eten kunnen

Jaimy Boer

Pittig eten is niet voor iedereen weggelegd

Wij zijn dol op kruiden, vooral de kruiden die het gerecht wat pittiger maken. Voor de een is het echter heel lekker, maar voor de ander een regelrechte ramp. Hoe kan het toch dat sommige mensen slecht tegen pittig eten kunnen? Daar is een logische verklaring voor.

Pijnlijke tong

Een schep met curry kan zorgen voor een brandend gevoel in de mond. Voor mensen die niet van pittig eten houden, kan dit zelfs pijn doen. Het is geen echte pijn, maar een trucje van je hersenen dat je laat denken dat het pijn doet. Dit gevoel krijg je door capsaïcine, een molecuul dat in hete pepers zit.

Capsaïcine

Zodra capsaïcine op je tong komt, ontstaat er een brandend gevoel. Alsof je tong in de fik staat, terwijl dit helemaal niet zo is. En is het dus mogelijk dat de een daar meer last van heeft dan de ander. Het heeft alles te maken met je opvoeding, en wat je vroeger at. Als je van kinds af aan al pittig eten eet, zul je het brandende gevoel veel minder of zelfs helemaal niet krijgen.

Uitgeput

Dit komt door een neurotransmitter die ook in de hete peper zit, genaamd substance P. De substance P is verantwoordelijk voor het sturen van pijnprikkels naar je hersenen, en raakt ‘uitgeput’ door de moleculen die in pittig eten zitten. Als je dit vaker eet, kun je er dus veel beter tegen.

Curry en clementines

Maar dan de hamvraag: kun je leren om pittig eten beter te verdragen? Jazeker! Hoe vaker je iets pittigs eet, hoe meer je hersenen hieraan gewend raken. Dus eet eens vaker een kruidige curry of pittige chocolade-clementines – want ook zo kun je het natuurlijk leren. Geen straf, toch?

Lees ook: Aha! Dit is het verschil tussen een groene en gele kiwi

En vind je dit artikel leuk? Sla ‘m dan op via Pinterest!

Bron: Girlscene | Beeld: Pexels