Jasmijn

‘A druif a day keeps the doctor away’

We horen er vaak over: het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen verlengt onze levensduur. Soms gaat het echter om heel specifieke voedingsmiddelen die amper in gerechten voorkomen. De kans dat je daar veel van binnenkrijgt is dus klein. We hebben echter nieuws: er is ook een druivensoort die steeds vaker aan een langer leven gelinkt wordt. Daarvoor hoef je bovendien niet lang op zoek, want hij is gewoon in de supermarkt en op de markt te koop. Misschien heb je hem zelfs al wel in huis!

Goed voor je gezondheid

Van veel groente en fruit is bekend dat ze een positief effect op je gezondheid en je levensduur hebben. Binnen de wetenschappelijke wereld wordt in dit kader steeds vaker naar een specifieke fruitsoort gekeken: de muskaatdruif. Die druiven komen uit het zuiden van de Verenigde Staten, zijn verkrijgbaar in een witte en een blauwe variant en hebben een zoete smaak. Ze worden vooral gebruikt om zoete witte muskaatwijn mee te maken. Nu blijken ze ook nog eens extra goed voor je te zijn!

Veel antioxidanten

Hoe komt het dat muskaatdruiven aan een langere levensduur worden gekoppeld? Dat zit zo: ze bevatten een grotere hoeveelheid antioxidanten dan andere druivensoorten. Het gaat daarbij niet om een klein verschil: de hoeveelheid antioxidanten in muskaatdruiven is ongeveer 200 keer zo groot als in andere druiven en de kwaliteit van die antioxidanten is ook nog eens beter. Daarbij gaat het specifiek om flavonoïden, die worden gelinkt aan een lagere bloeddruk en een kleinere kans op hartziekten. Momenteel wordt er onderzoek gedaan om te zien of muskaatdruiven kunnen worden ingezet bij het behandelen en voorkomen van verschillende ziekten.

Grote porties of juist niet?

Hoe kun je zoveel mogelijk profiteren van de voordelen van muskaatdruiven? Zorg ervoor dat je altijd de variant koopt waar pitten in zitten. De antioxidanten bevinden zich namelijk vooral in de buitenlaag en de pitten van de druiven. De rest van de druiven bestaat vooral uit water. Hoeveel druiven je op een dagelijkse basis zou moeten eten om er zoveel mogelijk voordeel uit te halen, is nog niet vastgesteld. Wel raden onderzoekers aan om je niet klem te eten. Alle kleine beetjes helpen.

Lees ook: Aha! Zó kun je dus zien welke druiven het lekkerst zijn

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Well and Good | Beeld: Pexels