Hanna Mellema

Er zijn meerdere wetenschappelijke verklaringen voor!

Trok jij vroeger als kind ook een vies gezicht wanneer de spruitjes op tafel kwamen? Misschien walg je er nog steeds van, of misschien ben je inmiddels over je afkeer van je spruitjes heen. Hoe dan ook, we kunnen je geruststellen: je stelt je absoluut niet aan. Dit zijn drie wetenschappelijke verklaringen voor het feit dat jij geen spruitjes lust!

1. Ontwikkeling

De eerste reden waarom veel mensen, in het bijzonder kinderen, geen spruitjes lusten, heeft volgens onderzoek van de Londen Bank University te maken met je ontwikkeling van baby tot kind. Als baby eet en drink je vooral hele neutrale of zoete dingen, zoals melk en fruithapjes. Maar naarmate je ouder wordt, ga je steeds meer nieuwe dingen eten, waaronder spruitjes. En de bittere smaak van de spruitjes staat in schril contrast met het ‘zachte’ voedsel wat je tot dan toe hebt gegeten. Hierdoor kan een afkeer van spruitjes ontstaan, die ook op latere leeftijd niet meer weggaat.

2. Genen

Het feit dat je geen spruitjes lust, kan ook te maken hebben met je genen. Wacht, wat? Wetenschappers van de Universiteit van Kentucky ontdekten dat bepaalde genen ervoor zorgen dat sommig eten extra bitter smaakt. Mensen hebben twee varianten van het smaakgen TAS2E38. Normaal gesproken zorgt die gen-combinatie ervoor dat we bittere smaken niet of nauwelijks kunnen proeven. Maar heb je twee TAS2R38-PAV-genen? Dan heb je dikke pech. Voor deze mensen smaken bittere groenten namelijk éxtra bitter. Niet jouw schuld, dus!

3. Natuurlijke reflex

Als laatste kan jouw afkeer van spruitjes ook komen door je innerlijke ‘beschermingsmechanisme’. Van nature associeren we zoet voedsel met ‘goed’, terwijl bitter voedsel door ons lichaam gelinkt wordt aan de smaak van giftige planten. Wanneer je dus een bitter spruitje in je mond stopt wil je lichaam je beschermen, en daardoor ga je kokhalzen. Aha!

Spruitjes lekker maken

Oke, geen zorgen dus als je geen fan bent van spruitjes: je kunt er weinig aan doen! Toch betekent dit niet dat je nooit meer spruitjes kunt eten, want met de juiste bereiding is de kans een stukje groter dat je niks merkt van die bittere smaak. Probeer bijvoorbeeld eens deze overheerlijk spruitjesgratin met Boursin en kaas, of dit recept voor gebakken spruitjes met bacon en ei. Wedden dat je spruitjes ineens helemaal niet zo erg meer vindt?

Lees ook: Mushroom coffee is dé trend onder de superfoods: werkt het echt?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: FavorFlav | Beeld: Pexels