Esther Reitsema

Dit wisten we nog niet

Als je even niet meer weet wat je moet koken, is een heerlijke Thaise curry altijd een goed idee. Het kan zowel in de zomer als in de winter, en je kunt variëren tussen alle verschillende kleuren, smaken en ingrediënten. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen al die verschillende kleuren curry’s? We zochten het uit. 

Rode, groene en gele curry

Even terug de tijd in: want lang geleden werd elke curry van dezelfde ingrediënten gemaakt – op de pepers na. En inderdaad, die pepers waren rood, groen of geel, en bepaalden dus de kleur van de curry. Door de jaren heen zijn ook andere ingrediënten in de curry’s gaan veranderen. Hierdoor verschilt de smaak tussen bijvoorbeeld een rode en een groene curry veel meer dan vroeger.

Groene curry

In Thailand zelf wordt de groene curry het meest gegeten. De basisingrediënten zijn vissaus, citroengras, knoflook, sjalotten en ui, maar inmiddels wordt daar vaak koriander, Thaise basilicum en limoenblad aan toegevoegd. Hoewel de groene curry vaak als de minst pittige variant wordt beschouwd, zijn er genoeg variaties waarvan de vlammen je wél uitslaan.

Rode curry

Rode curry is de pittigste soort, uiteraard te danken aan de rode pepers. Deze worden soms gedeeltelijk vervangen door bijvoorbeeld tomaten, paprika of chilipoeder. Naast de basisingrediënten worden ook garnalen, laos en knoflook veelal gebruikt.

Gele curry

Gele curry heeft haar tint de danken aan kurkuma, wat vaak gecombineerd wordt met komijn, citroengras, ketoembar, gember en knoflook. De zachte smaak zorgt ervoor dat deze curry perfect te combineren is met verschillende soorten vis.

Lees ook: Recept: romige kokoscurry met zalm

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Pexels