Esther Reitsema

En belangrijker nog: zo smaakt het

Bij stracciatella denk je wellicht het eerste aan heerlijk Italiaans schepijs. Maar wist je dat er ook stracciatella kaas bestaat? En nee, het heeft geen vanillesmaak en er zit ook absoluut geen chocola in. We vertellen je wat stracciatella kaas precies is. 

Familiekazen

Stracciatella kaas is familie van de mozzarella en burrata. Om uit te leggen wat stracciatella kaas precies is, beschrijven we eerst wat mozzarella en burrata inhoudt.

Mozzarella

Van alle drie kazen hier beschreven is mozzarella de meest stevige variant. Het wordt gemaakt door gestremde en uitgelekte kaas in water of wei te verwarmen, waardoor een elastische, draderige substantie ontstaat. Hiervan worden ballen gevormd et voilà, je hebt heerlijke mozzarella voor op de pizza of een broodje caprese.

Burrata

Burrata lijkt van de buitenkant precies hetzelfde als mozzarella, maar heeft een hele andere binnenkant. Waar mozzarella stevig is, heeft burrata een zachte, romige substantie van binnen. Deze wordt bereikt door de gestremde en uitgelekte kaas – die ook bij mozzarella wordt gebruikt – te mengen met room. Hierdoor loopt de binnenkant altijd een beetje uit wanneer je een bol burrata aansnijdt.

Stracciatella

En dan nu stracciatella kaas. Dit is qua smaak uiteindelijk weer een combinatie van mozzarella en burrata. Het heeft een frisse en licht zure smaak, en is eigenlijk niets meer of minder dan het binnenste van een burrata. Mocht je de binnenkant van burrata eigenlijk het lekkerste vinden, dan kun je dus voortaan beter stracciatella kaas kopen. Weer eens wat anders dan een zoet bolletje schepijs!

Lees ook: Recept: maak je eigen burrata

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock