Sanne

De vuile vaat maak je het beste schoon met één van de twee

Je denkt er misschien niet bij na, maar er zit best wel verschil tussen het gebruiken van een sponsje of afwasborstel tijdens het afwassen. Het ene maakt de vaat namelijk een stuk beter schoon en is daarnaast ook nog hygiënischer. Welke van de twee dat is, vertellen wij je hier.

Bacteriën

Het ligt natuurlijk volledig aan wat je fijner vindt om te gebruiken, daarom heb je voor een spons of een afwasborstel gekozen. Uit een onderzoek onder een kleine tienduizend mensen uit tien Europese landen blijkt dat de meeste mensen een spons gebruiken voor het afwassen. Niks verkeerds mee, maar het blijkt echter dat een borstel hygiënischer is. Uit Noors onderzoek blijkt dat bacteriën sneller toenemen en overleven op een spons. Dit komt doordat een spons nooit helemaal opdroogt. Bah… De afwasborstel droogt veel sneller, zo krijgen bacteriën minder kans om te overleven.

Salmonella

Maar is dat dan erg, vraag je je misschien af. Nee, in principe niet. De meest bacteriën zijn geen bedreiging voor onze gezondheid. Toch kan de salmonellabacterie ook opduiken in een spons, zo zeggen onderzoekers, en dan kan het natuurlijk wel gevaarlijker worden. Het probleem met een spons wordt dan ook direct duidelijk: je houdt ‘m met je hand vast tijdens het afwassen en dus kunnen de bacteriën op je handen komen en kun je ze verspreiden door de keuken. Als er bacteriën op de afwasborstel zitten, dan is dat een veel minder groot probleem. Die houd je namelijk vast bij een handvat.

Drogen

En als je die spons nou heel goed uitspoelt? We moeten je teleurstellen: dat helpt helaas niet. Alleen als je de spons dagelijks vervangt, zou dat goed zijn, maar dat is natuurlijk wel erg zonde. Gelukkig is er ook goed nieuws. Professor in de microbiologie Cath Rees van de Universiteit van Nottingham, die bij het onderzoek betrokken was, liet namelijk weten dat er geen bewijs is dat bacteriën in sponzen een grote bron van besmetting zijn in de keuken. Maar dan moet de spons wel goed de kans krijgen om te drogen tussen de afwasbeurten door.

Heet water

Toch maar overstappen op een afwasborstel? Leg de borstel dan eens in de zoveel tijd in een sopje met heet water. De bacteriën die er dan op zitten gaan dood als ze in een omgeving zijn van boven de 60 graden. Ook is het goed om de afwasborstel regelmatig te vervangen. Als de borstel er niet helemaal goed uitziet, dan is het tijd voor een nieuwe.

Lees ook: Handig: de 5 schoonmaaktips die we van onze ouders leerden

Dit bericht bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels