Wat heb jij van je ouders geleerd en gebruik je nog steeds?

Sommige schoonmaaktips blijven altijd hangen. Vaak komt dat doordat we ze al vroeg aangeleerd hebben gekregen van onze ouders. Dat is fijn, want daardoor hoef je er niet eens meer over na te denken en kost het je ook weinig moeite. Deze vijf tips voor het schoonhouden van het huis kregen wij van onze ouders mee.

1. Opruimen terwijl je bezig bent

Een tip die je vast wel eens gehoord hebt: als er iets een tijdje moest sudderen, dan maak je alvast schoon wat er op het aanrecht staat. Zet die vieze snijplank alvast in de vaatwasser of was de messen af. Zo is de helft van de keuken al schoon en opgeruimd. Dat scheelt weer.

2. Gootsteen

Vlekken die te lang blijven zitten, kunnen op een gegeven moment vast blijven zitten. De gootsteen is een plek die er erg vies uit kan zien, gewoon omdat bepaalde etensresten blijvende vlekken hebben gemaakt. Daarom maak je elke keer als je klaar bent met afwassen de gootsteen direct schoon met wat vloeibaar schuurmiddel. Blinkend schoon!

3. Kookplaat

Ook op de kookplaat kunnen zulke vlekken ontstaan. Daarnaast is het gewoon niet heel prettig om je eten te bereiden op een vieze kookplaat. Die kun je dan ook elke avond afnemen met een nat schoonmaakdoekje. Zo krijgen vlekken geen kans om aan te koeken door de hitte die van de gaspitten afkomt.

4. Verschillende doekjes

Wel zo hygiënisch: een apart doekje of sponsje voor verschillende ruimtes in het huis. Met name voor het toilet, want de bacteriën die daar zitten, wil je echt nergens anders in huis verspreiden. En begin met schoonmaken in de woonkamer, dan naar de keuken/badkamer en als laatste pas het toilet.

5. De dag goed beginnen

Niks ergers dan wakker worden, de woonkamer in lopen en allerlei rotzooi van de vorige dag zien. Daarom is het een goed idee om ‘s avonds voordat je naar bed gaat, het huis op te ruimen. Van verpakkingen van koekjes tot vieze glazen, gooi weg wat weggegooid moet worden en ruim de rest op of zet het in de vaatwasser/gootsteen. Dankjewel voor de tips pap en mam!

Lees ook: Handig: stappenplan voor het schoonmaken van de oven

Wil je dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Kitchn, Apartment Therapy | Beeld: Pexels