Fabiën

De noten schijnen heel goed voor de gezondheid te zijn

We horen het de laatste tijd steeds vaker: als je gezond wil snacken moet je een handje noten nemen. Ze zitten boordevol goede voedingstoffen, zoals ijzer, vitamine E en vitamine B1. Daarnaast zitten er relatief veel eiwitten in en is het een goed alternatief voor vegetariërs en veganisten. Een van de gezondste noten zijn pistachenoten. Deze zouden je zelfs kunnen helpen bij het verliezen van gewicht! We leggen je uit waarom deze noten zo goed voor je zijn.

Vitamines

Deze verrukkelijke noten bevatten antioxidanten als luteïne, zeaxanthine en lycopeen. Volgens onderzoekers verminderen deze antioxidanten het risico op leeftijdsgeboden netvliesveroudering bij ouderen, oftewel: goed voor de ogen. Ook zitten ze tjokvol ontstekingsremmende antioxidanten en vitamine E.

Hoeveelheid

Hoeveel je precies van de noten mag eten per dag? Het Voedingscentrum adviseert om elke dag een klein handje (dat is ongeveer 25 gram) ongezouten noten te eten. Dit vanwege de positieve effecten op de gezondheid, er is bijvoorbeeld volgens de Gezondheidsraad bewijs dat het nuttigen van noten en pinda’s het risico op hart- en vaatziekten helpen te verkleinen. Het kan ook helpen bij afvallen, omdat de gezonde vetten helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Hierdoor maak je minder insuline (het vetopslaghormoon) aan en dit geeft je lichaam de kans om lichaamsvet te verbranden.

Eetproces

Daarnaast moet je pistachenoten ook pellen, waardoor je ze minder snel achter elkaar kunt eten – en je eetproces vertraagt. Tegelijkertijd ben je je bewuster van je eetgedrag en eet je dus ook minder. Daar komt nog bij dat pistachenoten in tegenstelling tot andere noten veel minder calorieën bevatten. Hieronder zetten we de precieze voedingswaarden van pistachenoten nog eens voor je op een rijtje.

Ongezouten pistachenoten voedingswaarde per 100 gram:

  • Calorieën: 601
  • Eiwitten: 19,5 gram
  • Koolhydraten: 10,2 gram
  • Vet: 51,5 gram
  • Vezels: 9,4 gram

Lees ook: Recept: makkelijke pasta met geitenkaas en walnoten

Bron: Margriet | Beeld: Pexels @pixabay