Maayke

Met deze tips ontdooi je producten als een pro

Voedsel ontdooien is niet ingewikkeld. Toch zijn er een paar strategieën die je helpen om het meeste uit je bevroren voedingsmiddelen te halen. Duik je voor het avondeten de vriezer in? Zorg er dan voor dat je niet per ongeluk een van deze zeven veelgemaakte fouten maakt tijdens het ontdooien van diepvriesproducten. Wij vertellen je de meest voorkomende valkuilen en tips! 

1. Je faalt bij ‘fifo’

Fifo is de Engelse term first in, first out. Het is een afkorting waar chefskoks, maar ook supermarktmedewerkers naar leven. Iets dat we voortaan allemaal zouden moeten doen

Tip: In plaats van nieuw voedsel voor- en in het midden van de vriezer te leggen, stapel nieuwe boodschappen achter of onder oudere items. Op deze manier zijn oudere diepvriesproducten gemakkelijker toegankelijk en behoudt u een constante rotatie van nieuwere voorraad.

2. Je ontdooit bevroren eten op het aanrecht

Als je bent vergeten de bevroren kipfilets vroeg uit de vriezer te halen, leg ze dan niet zomaar op het aanrecht om te ontdooien. Bederfelijk voedsel (zoals bevroren rauw of gekookt vlees, zeevruchten of bereid voedsel) mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard. Er zijn snellere en veiligere manieren om voedsel snel en zonder risico’s te ontdooien.

Tip: In culinaire kringen wordt het temperatuurbereik van 4,5 °C tot 60 °C de ‘gevarenzone’ genoemd. Diepvriesproducten die op het aanrecht worden gelegd om te ontdooien, komen snel in die gevarenzone – de temperatuur van de lucht in je huis ligt precies in het midden van deze gevarenzone –, waardoor een gastvrije omgeving ontstaat voor bacteriën. Kies liever een veiligere ontdooimethode, zoals het voedsel onder koud, stromend water te leggen, in de magnetron of in de koelkast een nacht te ontdooien.

3. Ontdooi voedsel met warm water

Als ontdooien onder koud water goed is, moet warm water beter zijn, toch? Fout. Als je op tijd staat is het logisch om te denken dat voedsel in warm water ontdooien een goed idee lijkt. Voedselveiligheidsexperts raden dit echter af, omdat de kern van het voedsel nog steeds bevroren blijft met deze methode. Het warme water ontdooit op deze snelle manier alleen de buitenste lagen van het voedsel.

Tip: Vul een grote kom met koud water en dompel je etenswaren in een afgesloten zak met ritssluiting onder in het koude water. Controleer de watertemperatuur ongeveer elke 30 minuten en voeg meer koel water toe als de temperatuur te hoog oploopt.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2