Van deze weetjes over etenswaren slaan wij steil achterover

We denken veel te weten over eten, maar toch zijn er nog een aantal bizarre weetjes die bijna niemand weet. Wist je bijvoorbeeld al dat ketchup vroeger werd gebruikt als medicijn? En wat de reden is waarom er met rijst wordt gegooid op bruiloften? Daar ga je snel achterkomen, want wij sommen de zeven meest bizarre weetjes over etenswaren voor je op.

Wist je dat…

1. Ketchup

Om maar meteen met een bijzonder weetje te beginnen: vroeger werd ketchup als medicijn gebruikt. Verschillende doktoren dachten in het begin van de twintigste eeuw dat tomaten verschillende klachten konden oplossen. Zo werden er bijvoorbeeld pillen met ketchup verkocht tegen diarree, reuma en spijsverteringsproblemen. Het is echter nooit direct bewezen of ketchup daadwerkelijk kan functioneren als medicijn.

2. Wortels

We kennen natuurlijk allemaal de oranje wortelen, maar wist je dat wortels vroeger helemaal niet standaard oranje van kleur waren? Jaren geleden kon je wortelen in verschillende kleuren als paars, wit en geel verkrijgen. In de zeventiende eeuw werd de oranje wortel pas in Europa ontdekt. Het verhaal gaat zelfs dat Nederland op dat moment de grootste wortelproducent was en dat ze het een leuk idee vonden om de familie van Oranje te eren door enkel oranje wortels te verbouwen. De andere kleuren wortels werden steeds schaarser en de oranje wortel veroverde op een gegeven moment de hele wereld! Tegenwoordig komen de gekleurde wortelen steeds meer terug.

3. Rijst

Waarom gooien we eigenlijk met rijst naar het bruidspaar, nadat ze elkaar het jawoord hebben gegeven en de ceremonie verlaten? Dat is een hele goede vraag! De reden om met rijst te gooien komt uit de oosterse wereld, waar rijst symbool staat voor vruchtbaarheid, geluk en welvaart. De strooiende armen verwijzen naar de oosterse boeren die hun grond bezaaien.

Bekijk op de volgende pagina de overige vier bizarre weetjes over etenswaren die je vast nog niet kende.

Pagina 1/2