redacteur

‘Koolhydraten zijn slecht voor je’ en nog 5 misvattingen weerlegd

We gaan met z’n allen steeds bewuster eten en denken meer na dan ooit over wat we in onze monden stoppen. We hebben de laatste jaren dan ook steeds meer kennis gekregen over gezonde voeding. Althans, dat denken we. Want in hoeverre weet jij nu écht wat gezond is en wat niet? Dikke kans dat dit toch tegenvalt, want uit nieuw onderzoek blijkt dat er veel misvattingen bestaan over voeding. Hieronder vind je de zes bekendste gezondheidsmythes, stuk voor stuk ontkracht door een voedingsdeskundige.

Weet jij hoe het écht zit?

1. Kokosvet is gezonder dan boter

”In het algemeen zijn de plantaardige vetstoffen die je gebruikt in de keuken gezonder dan boter. Maar er zijn een aantal uitzonderingen, waaronder kokosvet en palmolie”, legt Loes Neven, coördinator gezonde voeding bij Gezond Leven, uit aan het AD. Kokosolie en palmolie zijn twee tropische oliën die bij kamertemperatuur een vaste vorm hebben en dus niet vloeibaar zijn. Die vaste vorm wijst erop dat ze rijk zijn aan verzadigde vetzuren, waardoor ze qua samenstelling vergelijkbaar zijn met boter. Maar een teveel aan deze verzadigde vetzuren verhoogt je cholesterol. Daarom is kokosolie volgens Neven geen geschikte vetstof om dagelijks te gebruiken. ”Af en toe mag, maar bij het dagelijkse koken, groenten stoven en vis bakken, blijft olijfolie de gezondste keuze”, adviseert ze.

2. Je kunt het beste zo weinig mogelijk pasta, brood en andere koolhydraten eten

Deze misvatting komt voort uit de actuele trend om koolhydraatarm te eten. Het ketodieet krijgt momenteel bijvoorbeeld veel aandacht vanuit de media. Hierbij eet je zo weinig mogelijk koolhydraten. Koolhydraten zijn namelijk vooral een brandstof voor je lichaam. Wil je afvallen, dan kun je wel met wat minder brandstof door. ”Het kan dan geen kwaad om wat te minderen, maar wel van de juiste soort koolhydraten. Koekjes, wit brood en witte pasta hebben amper voedingswaarde. Echter, volkorenproducten schrap je beter niet uit je voedingspatroon. Daarvan is aangetoond dat ze tal van voordelen bieden voor je gezondheid”, aldus Neven.

3. Diepvriesgroenten zijn ongezonder dan verse groenten

”Veel mensen denken dat diepvriesgroenten ongezonder zijn. Dat komt doordat de gedachte heerst dat alles wat vers en onbewerkt is, beter is”, zo verklaart de voedingsexpert. ”Toch is het belangrijk om te kijken over welk product het gaat. Uiteraard bieden koekjes, frisdrank en andere sterk bewerkte producten geen nuttige voedingswaarden. Deze bevatten vooral lege calorieën. Maar bij diepvriesgroenten gaat de bewerking niet verder dan dat ze vooraf versneden en ingevroren worden. Er wordt niets aan toegevoegd.” Veel groenten hebben zelfs als voordeel dat voedingsstoffen extra goed bewaard worden wanneer ze worden ingevroren. Diepvriesgroenten zijn dus beslist niet ongezonder dan verse groenten, luidt de conclusie.

4. Fruitsap is gezond

”Als een product bewerkt wordt, moet je ook kijken of er iets aan de voedingswaarde verandert. Bij diepvriesgroenten gaat er niets van de voedingsstoffen verloren, maar bij fruitsap verlies je wel veel vezels”, legt Neven uit. Hierbij maakt het niet uit of het fruitsap uit de winkel afkomstig is, of dat je het zelf hebt geperst. Versgeperst fruit scoort wellicht nog iets beter qua vitaminegehalte, maar het is zeker niet de bedoeling om het elke dag te drinken. Fruit kun je beter eten in zijn oorspronkelijke vorm. Alleen dan geniet je van alle voordelen.

5. Margarine eet je het beste zo weinig mogelijk

Zachte en vloeibaren margarine worden vaak bestempeld als ongezond, omdat ze bewerkt zijn. ”Maar dat is niet wetenschappelijk bewezen”, weet Neven. Margarine is plantaardig en bevat vooral goede, onverzadigde vetten. Hierdoor hebben we een gunstigere samenstelling dan pure kokosolie of boter. Je kunt je boterham dus met een gerust hart besmeren met een laagje margarine.

6. Vegetarische producten zijn altijd gezonder dan vlees

”Wij moedigen zeker aan om de vleesconsumptie te verminderen. We eten immers met z’n allen veel te veel vlees”,  stelt Neven voorop. ”Aan de andere kant mag je je portie vlees niet vervangen door een ander voedingsmiddel. Het assortiment aan vleesalternatieven is de laatste jaren sterk toegenomen, maar vegetarisch betekent daarom niet altijd dat het gezonder is dan vlees.” Neven raadt daarom aan altijd de ingrediëntenlijst te bekijken.Wanneer er veel zout in zit, of het eiwitgehalte ligt veel lager dan bij ene stukje vlees, is het geen goed idee om het te gaan vervangen. Let vooral op met gepaneerde burgers. Als je die net zoals een gewone hamburger samen met saus, een broodje en friet opeet, heeft het weinig zin om voor een plantaardig alternatief te kiezen. Je kun vlees ook vervangen door peulvruchten zoals kikkererwten of bonen, of gebruik simpelweg wat minder vlees in je gerechten.

Lees ook: 5x ‘ongezonde’ etenswaren die toch niet zo slecht blijken als gedacht

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash