En dat zonder agressieve chemicaliën

Bijna iedereen heeft wel een voorraad aan plastic (vershoud)bakjes in de kast staan. Want oh, wat zijn die dingen toch handig! Klein minpuntje: de geur van het eten wil nog weleens in de bakjes blijven hangen. Hoe grondig je ze ook schoonmaakt, de bakjes gaan op den duur muf ruiken. Gelukkig zijn er een aantal middelen die je kunt gebruiken om de geur eruit te halen. En dat zónder agressieve chemicaliën, zoals chloor.

Voordat je begint

Als een bakjes heel vies is of er zit een hele sterke geur in, dan is de kans groot dat je meteen met een bus chloor in de aanslag staat. Daar kun je meteen mee stoppen. Begin altijd met zeep en warm water. Scrub het bakje goed en spoel het af. Probeer vervolgens een van deze methoden om de aanhoudende geurtjes te verwijderen. En nee, ook daar komt geen chloor aan te pas.

1. Krant

Heb jij nog een (oude) krant in huis? Verfrommel dan wat krantenpapier en stop het in het plastic bakje dat je schoon wilt maken. Sluit het bakje af met de deksel en laat het minimaal een nacht staan. De geur moet nu een stuk minder sterk zijn, misschien wel helemaal weg.

2. Houtskool

Misschien niet iets wat je standaard in huis hebt, maar het is gelukkig gemakkelijk te verkrijgen. Doe een stuk houtskool in het plastic bakje. Sluit wederom goed af met de deksel en laat het geheel zitten tot de geur is opgenomen.

3. Baking soda

Vermeng een hoeveelheid baking soda met wat water om er een pasta van te maken. Wrijf de pasta over de gehele binnenkant van het plastic bakje. Laat het een of twee dagen zitten en was daarna goed af. Herhaal dit ritueel indien nodig, tot de geur helemaal is verdwenen.

4. Citroen

Citroen is niet alleen een vrucht die veel gebruikt wordt in recepten, het is ook ontzettend handig om mee schoon te maken. Giet het sap uit de citroen in het plastic bakje en wrijf vervolgens met een gesneden citroen over de binnenkant.

5. Koffiedik

Nog zo’n middeltje wat je niet meteen weg moet gooien: koffiedik. Doe wat gebruikt koffiedik (nat of droog) in het plastic bakje en laat het geheel staan tot de geur verdwenen is.

6. Zon

De laatste tip is helemaal gratis en voor iedereen binnen handbereik: de zon! Zet de plastic bakjes buiten op een zonnige dag. Profiteer tegelijkertijd van de geurwerende kracht van de zon en laat ze luchten. Win-win!

Ook lekker: Recept: Romige gevulde aardappelen uit de oven 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Kitchenn | Beeld: