Maak jij je schuldig aan een van deze fouten?

Rijst is zonder twijfel een van de lekkerste en veelzijdigste gerechten die er bestaat. We weten heus wel dat je geen snelkookrijst moet gebruiken als je een heerlijk gerecht op tafel wilt zetten. Ondanks dat we al talloze keren rijst hebben gemaakt, zijn er een aantal dingen die we nog verkeerd doen. We hebben de meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet.

Doe jij het goed?

Je kookt het rijst in de verkeerde pan

Kook je rijst in een pan met een dikke bodem. Deze pan houdt de hitte beter vast en kan het bovendien beter verdelen. Een pan met dunne bodem verdeelt de hitte niet evenredig waardoor het midden, waar de pan direct boven het vuur staat, veel warmer wordt dan de rest. Investeer dus in een goede pan met dikke bodem. 

Je gebruikt niet de juiste verhouding

De verpakking kan nog wel zo leuk zeggen hoeveel water je moet gebruiken, maar niet altijd geeft dat het gewenste resultaat. Gebruik je een merk waar je niet bekend mee bent? Houd je dan aan deze hoeveelheden. Gebruik 240 milliliter water per 175 á 185 gram rijst. Wil je bruine rijst/zilvervliesrijst bereiden? Dan geldt het volgende. Gebruik per 175 á 185 gram rijst dan 300 milliliter water.

rijst

Je wast de rijst niet

Moet je rijst wel of niet wassen? Vroeger werd de rijst standaard gewassen, omdat er weleens steentjes tussen konden zitten. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Wel kan je rijst ontzettend gaan schuimen als je het kookt. Dit betekent vaak dat je je aanrecht of fornuis moet schoonmaken, maar ook dat je rijst gaat klonteren. Rijst bevat vaak overmatig zetmeel en dat is de reden waarom het zo kan schuimen als je het kookt. Was de rijst daarom eerst even voor je het kookt. Zo is het teveel aan zetmeel eraf en gaat je rijst niet meer klonteren.

Lezen wat je nog meer fout kunt doen aan rijst koken? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2