Vivian

Op deze momenten kun je dat bakkie leut beter overslaan

Sta jij ook het liefst met een kopje koffie in de hand het moment dat je uit bed stapt? Wij beginnen de dag het liefst met een bakkie leut, maar kunnen gedurende de dag ook vaak genoeg een cafeïnekick gebruiken. Toch zijn er momenten wanneer je dat kopje koffie beter kunt overslaan. 

1. Na 12 uur ‘s middags

We weten allemaal dat een kopje koffie laat op de avond geen wonderen doet voor je nachtrust. Sommige experts menen echter dat dit ook al het geval is als je ‘s middags een bakkie leut drinkt. Zij zeggen dan ook dat je na 12 uur ‘s middags beter geen cafeïne meer kunt drinken. Houd jij nou net zo erg van dat koppie koffie midden op de middag? Diëtist Ella Davar vertelt aan Eat This, Not That dat je je warme ochtendkoffie dan beter kunt vervangen voor een koudgebrouwen koffie. “Deze bevat vaak meer cafeïne dan een normale kop koffie, dus die sleept je de dag wel door.” Zo’n koud koppie koffie om half 12 ‘s ochtends schijnt het ideale middel zijn om de dag door te komen.

2. Als je al twee kopjes hebt gehad

De eeuwenoude vraag luidt natuurlijk: hoeveel kopjes koffie mag je per dag drinken? Volgens voedingsdeskundige Sharon Katzman kun je je dagelijkse cafeïne-inname het best beperken tot twee tot drie bakkies pleur per dag. Na zo’n drie tot vier kopjes koffie op een dag kan je namelijk behoorlijk uitdrogen, stelt zij.

3. Als je nog niets gegeten hebt

Je hebt vast weleens gemerkt dat een kopje koffie op een lege maag niet helemaal lekker valt. Niet alleen is zulke buikpijn vervelend, Katzman waarschuwt ook nog eens voor enkele nare kwaaltjes. Door het zuur van de koffie op een lege maag, kun je last krijgen van brandend maagzuur, reflux, problemen met de spijsvertering en maagklachten. Wil jij toch je koffie first thing in the morning? Dan raadt Katzman aan om voor een koudgebrouwen koppie te gaan.

4. Als je cholesterolgehalte hoog is

Als je last hebt van een hoog cholesterolgehalte, hoef je koffie gelukkig niet helemaal uit je leven te bannen. Toch moet je volgens voedingsdeskundige Katzman wel oppassen met hoe je je bakkie leut drinkt. Hoewel is aangetoond dat de meeste gefilterde koffie een neutraal effect heeft op je cholesterol, kan ongefilterde koffie dit wel doen stijgen.

5. Elke dag

Snak jij elke dag naar een kopje koffie? Dan is het volgens Davar goed om die verslaving eens te doorbreken. “Het is belangrijk om koffie met mate te drinken. Stimulerende middelen zoals koffie hebben namelijk een direct effect op het energieniveau. Het probleem is dat ons lichaam zich aanpast aan de effecten ervan en steeds hogere doses nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Dit leidt uiteindelijk tot burn-out en vermoeidheid”, aldus de diëtist. Davar raadt dan ook aan om koffie niet vaker dan 4 à 5 dagen in de week te drinken. Op de andere dag kun je beter een groene thee drinken.

Lees ook: Gek op koffie? Deze nieuwe vorm van koffie brouwen moet je écht proberen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Eat This, Not That | Beeld: Unsplash, Nathan Dumlao