Sara Bergsma

Baking soda is écht overal goed voor

Het is natuurlijk een scenario dat we graag vermijden, maar het kan helaas gebeuren: een vlam die in de pan slaat op een onbewaakt moment. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken naar een product om de vlam mee te temperen, want je hebt vast nog wel wat baking soda in een van je keukenkastjes staan. 

Brand in de keuken

Onoplettendheid tijdens het koken kan onverwacht leiden tot een hele vervelende situatie, namelijk het ontstaan van een brand. De brandweer waarschuwt dat dit kan gebeuren wanneer hete olie of boter in contact komt met de vlam onder de pan en vlam vat. Ook kan brand ontstaan als de olie zelf de zelfontbrandingstemperatuur bereikt, die rond de 315°C ligt. Deze gevaarlijke situatie kan zich in zowel een frituurpan als in een pan die op het fornuis staat voordoen. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s én vooral ook de te nemen maatregelen om dit scenario op te lossen.

Niet met water blussen

Het belangrijkste is om niet gelijk in paniek te raken wanneer er brand ontstaat in je keuken. Want wanneer je snel handelt heb je de vlam het snelst gedoofd. Vermijd in geval van brand absoluut om water op het vuur te gooien, daardoor kan namelijk een steekvlam ontstaan. Zodra het water in aanraking komt met hete olie, begint het namelijk onmiddellijk te koken, wat resulteert in de vorming van een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes: een brandbaar mengsel.

Veelzijdig product

Baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat, is een veelzijdig huishoudelijk product dat je voor talloze klusjes kunt gebruiken. Van het ontstoppen van de gootsteen en het verwijderen van hardnekkige vlekken tot het absorberen van ongewenste geuren en het laten rijzen van deeg. Maar een nog veel belangrijkere eigenschap van dit product is dat je er een brand mee kunt doven.

Zo werkt het

Wanneer de vlam in de pan slaat, sluit je allereerst de pan met een deksel om de zuurstoftoevoer te beperken. Schakel gelijk het fornuis uit en zet de afzuigkap uit om de verspreiding van de vlammen te voorkomen. Als je een F-klasse brandblusser hebt – die speciaal ontworpen is voor vetbranden –, kun je deze gebruiken.

Wie niet zo’n brandblusser in huis heeft, kan een flinke laag baking soda op de vlam strooien. Baking soda voorkomt dat het vuur zuurstof krijgt, waardoor de vlammen sneller zullen doven. Die zelfde aanpak kan worden toegepast bij het doven van bijvoorbeeld een openhaard. Als je geen baking soda in huis hebt, kan zout ook dienen als een alternatief blusmiddel.

Lees ook: Zo ontstaat een opgeblazen buik (en zó kom je er weer vanaf!)

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Brandweer.nl, Libelle | Beeld: Adobe Stock