Is het wel zo gezond als men beweert?

Havermout staat bekend als een gezond ontbijtje en een hoop ‘fitgirls’ zweren er dan ook bij. Dat is niet voor niets: het eten van een bakje havermout zorgt ervoor dat je de dag start met een flinke dosis eiwitten, vezels en ijzer. De langzame koolhydraten zorgen er daarnaast voor dat de energie geleidelijk wordt vrijgegeven en hierdoor zul je de hele ochtend verzadigd zijn. Klinkt geweldig, niet waar? Toch kunnen een aantal onbewuste fouten ervoor zorgen dat je havermoutontbijtje in één klap een stuk minder gezond wordt. Maak jij je hier ook schuldig aan?

Door deze fouten te maken, kun je zelfs aankomen van dit ‘gezonde’ ontbijtje.

1. Je neemt standaard te veel

Je wilt natuurlijk wel vol zitten na het ontbijt, maar je kunt ook té enthousiast zijn. Het gevolg: je eet veel meer havermout dan nodig is. Een portie van ongeveer 40 tot 50 gram ongekookte havermout zou voldoende moeten zijn voor een vullend ontbijt. Diëtiste Jennifer Bowers adviseert in Women’s Health: ”Wanneer dat voor je gevoel nog steeds erg weinig is, doe het dan in een kleinere kom. het ziet er bevredigender uit dan in een grote kom, waardoor je sneller merkt dat je vol zit.”

2. Je kiest voor minder gezonde toppings

”De gezonde reputatie van havermout is nog geen excuus om er een halve pot Nutella doorheen te gooien” zegt Bowers. ”En ik heb echt rare dingen gehoord, van bacon tot snoep.” Kies dus liever voor gezonde toppings als fruit, zaden en noten. Appel, perzik, frambozen of pompoenpitten zijn een verantwoorde keuze. Top het geheel af met een snufje kaneel of een theelepel rauwe cacaopoeder en je hebt een heerlijk voedzaam ontbijtje.

3. Je neemt teveel gezonde toppings

Misschien kies je wel voor gezonde toppings, maar gebruik je er te veel van. Een handje rozijnen, wat amandelschaafsel, een eetlepel kokosrasp: al met al bevatten deze toppings best wat calorieën, hoe gezond ze ook mogen zijn. Vooral noten kunnen behoorlijk aantikken. Bowers adviseert: ”Als je calorieën telt, zorg er dan voor dat je niet meer dan 150 calorieën aan extra toppings neemt. Met ongeveer 150 calorieën van de havermout zelf, is dat een prima aantal om je dag mee te beginnen. En tel je geen calorieën? Houd dan de grootte van één golfbal aan voor de hoeveelheid toppings, dan zit je goed.

4. Je bent in de veronderstelling dat er per se melk bij moet

De meeste mensen maken hun havermout aan met melk, omdat het dan romiger zou zijn. Maar als je melk én noten, én zaden, én wellicht avocado toevoegt, heb je al vrij snel een behoorlijk vet ontbijtje te pakken. Het zijn dan wel goede vetten, maar toch. Probeer je havermout eens aan te maken met water, het smaakt bijna net zo lekker. Kun je echt niet zonder melk? Kies dan voor een ongezoete, plantaardige variant zoals amandelmelk.

5. Je bent een zoetekauw

Wanneer je je dag begint met een bakje havermout om gezondheidsredenen, zul je er waarschijnlijk niet zo snel een schep suiker doorheen gooien. Maar wellicht giet je er wel een scheutje agavesiroop of honing over. Dit lijken gezondere opties, maar je lichaam reageert er helaas hetzelfde op als op gewone suiker, laat Bowers weten. Wanneer je een echte zoetekauw bent, kun je het beste op zoek gaan naar een suikerbron met andere voedingsstoffen, zoals verse dadels of een halve banaan. Hier zitten, naast suiker, ook vezels en kalium in. Daarnaast kun je ook denken aan vanille of kaneelpoeder: deze zorgen voor een heerlijke, zacht zoete smaak.

Lees ook: Dit zijn de 5 gezondheidsvoordelen van havermout

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pixabay