03 juli 2019

Neem voortaan de ingrediënten op de verpakking goed door!

Een bakje yoghurt of kwark, aangevuld met wat fruit en ontbijtgranen. Dit ontbijt wordt tegenwoordig door velen gegeten, aangezien het makkelijk en gezond is. Genoeg redenen om je kinderen ook een bakje ontbijtgranen voor te schotelen in de ochtend, zij moeten immers ook een gezonde start hebben. Maar is zo’n bakje ontbijtgranen eigenlijk wel zo gezond als je denkt? De Consumentenbond zocht het uit!

Welke onbijtgranen kies jij?

Tegenvaller

Tijdens het onderzoek nam de Consumentenbond zo’n 70 ontbijtgranen onder de loep. Verassend: van de 20 soorten die voor kinderen bedoeld zijn, kreeg maar een kwart een hoge beoordeling qua gezonde ingrediënten. Bij de ontbijtgranen voor volwassenen was dat een ander aantal, namelijk zo’n 44 procent. Dit betekent dus dat driekwart(!) van de ontbijtgranen voor kinderen in de categorie ‘ongezond’ valt.

Verpakking

De Consumentenbond wijst er daarom op: check de verpakking! Controleer of er alleen maar onbewerkte ingrediënten in zitten. Er kunnen in een pak ontbijtgranen een hoop verborgen suikers zitten, dus ook dit is het controleren waard. Kies bijvoorbeeld eens voor havermout of speltpap, hierin zitten namelijk veel vezels en eiwitten. Daarnaast zitten er nauwelijks suikers of verzadigde vetten in.

Testresultaten

De Consumentenbond verdeelde de ontbijtgranen in categorieën A tot en met D. Categorie A betekent gezond en verantwoord, terwijl D betekent dat er veel verzadigde vetten en suikers in zitten. Neem bijvoorbeeld Kellogg’s, deze cornflakes bevatten veel zout en suiker, dus kregen een C. Quaker Kids Crunchy Mix-Up Chocolate Flavour? Die krijgt daarentegen een A. De Jordans Junior Chocolate Granola krijgt juist weer een C. En de meeste ongezonde variant uit de test bleek de Absolutely Nuts Super Granola van Eat Natural. Dit klinkt gezond, maar volgens de test kreeg deze variant een D vanwege veel verzadigd vet en toegevoegde suikers.

Lees ook: Havermout gezond? 5 redenen waarom je er toch van kunt aankomen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels