Btw op groente en fruit wordt pas in 2024 geschrapt

06 juli 2022

Het is nog te onduidelijk wat de afbakening van groente of fruit is

De Tweede Kamer drong begin dit jaar erop aan om de btw op groente en fruit af te schaffen, maar het kabinet heeft nu besloten om dit pas vanaf 2024 te doen. De juridische definitie van groente en fruit is namelijk ‘een puzzel’, waardoor de btw-afschaffing op korte termijn niet gaat lukken. 

Afbakening van groente en fruit

Het afschaffen van btw op groente en fruit is een maatregel tegen overgewicht. Toch zijn er nog veel onduidelijkheden wat de afbakening van groente en fruit is, schrijven staatssecretaris van Volksgezondheid Van Ooijen en staatssecretaris van Financiën Van Rij. Toegevoegde suikers of zout, en het wassen, schillen, snijden of verpakken van producten maken het onduidelijk wat wel of niet onder de btw-vrijstelling moet vallen.

Extra onderzoek

“Er zijn vele varianten van groente en fruit(producten) verkrijgbaar die in meer of mindere mate gezond zijn en in meer of mindere mate door consumenten en ondernemers als groente- en fruitproducten worden gezien”, aldus Van Ooijen. Omdat er nog te veel onduidelijkheden zijn, is er extra onderzoek nodig. Dat moet in januari 2023 klaar zijn. Uit een ruwe schatting blijkt al wel dat het nultarief op groente en fruit voor 1 miljard euro minder inkomsten voor de overheid zal zorgen.

Maatregelen tegen overgewicht

Het kabinet is ook bezig met een invoering van een frisdrankbelasting en een mogelijke suikerbelasting. Hier wordt ook aanvullend onderzoek naar gedaan, en wordt verwacht dat dit in 2023 is afgerond. Ook dit zijn maatregelen tegen overgewicht. In het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 werd er afgesproken om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Cijfers van het CBS eerder dit jaar lieten al zien dat er nog niet veel veranderd is.

Lees ook: In deze supermarkten vind je nu al lege schappen door de boerenprotesten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels