Laat die eiwitshake nog maar even staan

Je gaat sporten. Goed bezig! Grote kans dat je alles wil geven op het sportveld, in de sportschool of waar dan ook. Nog even snel een banaantje of eiwitreep naar binnen werken en gaan! Alhoewel, dat laatste kan je beter schrappen uit je routine. Want door een aantal etenswaren vóór het sporten te nuttigen, gaan je sportprestaties juist naar beneden. Geen zorgen, wij vertellen je wat je beter kunt laten staan. 

Dit had je waarschijnlijk niet verwacht.

Avocado

Deze groene topper past prima in een gezond eetschema. Toch kan je dit groene vitaminebommetje beter na het sporten eten. Avocado’s zijn vanwege een hoog vet- en vezelgehalte niet zo snel te verteren. Het bloed dat normaal gesproken extra zuurstof vervoert voor energie, wordt nu gebruikt voor de vertering van de avocado. Hierdoor raak je sneller moe en buiten adem. Daar zit je niet op te wachten!

Onrijpe banaan

Hetzelfde riedeltje als de avocado geldt ook voor een onrijpe banaan: je lichaam verteert dit niet snel. In een onrijpe banaan zit veel zetmeel. Deze hoeveelheid zetmeel is moeilijk te verteren, waardoor je lichaam het druk heeft met dit proces. Het gevolg? Je raakt sneller buiten adem.

Koolzuur

Wanneer je veel koolzuurhoudende drankjes nuttigt voor het sporten, krijg je hoogstwaarschijnlijk ook veel suiker binnen. Veel koolzuurhoudende dranken bevatten namelijk een flinke hoeveelheid suiker. Naast dat je lichaam dit allemaal moet verwerken – tijdens je sportsessie – krijg je ook een opgeblazen gevoel. Dat sport niet lekker!

Proteïne

Sporten en eiwitten eten gaan goed samen, toch? Dat klopt. Maar eet je eiwitten na en niet voor het sporten. Voor het sporten heb je die eiwitten simpelweg niet nodig. Je lichaam is druk bezig met het verteren van al deze eiwitten, waardoor jij tijdens het sporten minder energie hebt. Niet handig!

Prei

Misschien ook niet je eerste keuze voor het sporten, maar wel goed om rekening mee te houden. Prei eten voor het sporten zorgt voor maagklachten waarbij gas vrijkomt – lees: kans op scheetjes. Duidelijk, we slaan die squats vandaag even over.

Lees ook: Harvard voedingsdeskundige deelt waarmee hij altijd ontbijt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: ELLE eten | Beeld: Unsplash