Fabiën

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van algen

Wie iets gezonds wil eten zal niet meteen aan algen denken. Bij algen denkt men al gauw aan plassen, groene sliertjes en smerige dingen in de zee. Maar wist jij dat je sommige algen ook kunt eten en dat deze ook nog eens heel veel gezonde voedingsstoffen bevatten?

Wat zijn algen

Algen halen hun energie net zoals planten uit zonlicht en groeien meestal in het water, maar komen ook voor op steenachtig oppervlak. Er zijn talloze soorten algen, waarvan er dus ook een aantal eetbaar zijn, zo lezen we bij Margriet. Want wist jij bijvoorbeeld dat zeewier eigenlijk ook algen zijn? Jep, ga je sushi eten, dan eet je dus eigenlijk rijst met algen.

Zoals we net al zeiden, nemen algen zonlicht op. Dit zetten ze weer om in voedingsstoffen, die wij als mens goed kunnen gebruiken. “Dit omvat zaken als omega-3-vetzuren, ijzer, vitamine K, zink, magnesium”, zo vertelt natuurgeneeskundige Ralph Esposito aan Real Simple. Goed, welke algen kun je nou eten en wat voor gezondheidsvoordelen zitten daaraan? We zetten er vier op een rijtje.

Chlorella

Chlorella is een eencellige alg die je in zoet water vindt. Volgens natuurgeneeskundige Ralph zit Chlorella boordevol voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamines en mineralen zoals vitamine C en ijzer. Daarnaast zou het ook een ontgiftende werking hebben. “De superkracht van chlorella is het vermogen om het lichaam te helpen bij ontgifting, vooral van hardnekkige milieuverontreinigende stoffen zoals dioxines”, legt hij uit. Daarnaast komt chlorella steeds vaker in onze watervoorziening voor. “Een van de meest voorkomende dioxines zijn polychloorbifenylen (PCB’s), die steeds vaker voorkomen in onze watervoorziening en veel van onze zoetwaterecosystemen vervuilen, inclusief de vissen die daar leven.” Chlorella gaat die vervuiling dus tegen. Aha!

Spirulina

Spirulina is ook een blauwgroene alg met antioxiderende eigenschappen. De alg kun je zelfs in poedervorm of tabletten kopen en – kan in tegenstelling tot chlorella – ook prima als geheel door het menselijk lichaam verteerd worden. Spirulina heeft daarnaast een nog hoger eiwitgehalte dan chlorella en is prima te gebruiken in smoothies, Daarnaast kan spirulina de gezondheid van het hart verbeteren door het triglyceridengehalte en daardoor tevens slecht cholesterol verlagen. Ha!

Zeewier

De bekendste in dit rijtje is zeewier. Eigenlijk zijn algen en zeewier twee verschillende dingen, omdat ze beiden heel verschillend zijn qua cellen. Beiden groeien in het water, maar zeewier komt alleen in de zee voor en algen kunnen in elk soort water groeien. Goed, wat zijn dan precies de voordelen van zeewier? Zeewieren als nori, kombu, wakame en dulse bevatten veel eiwitten, vezels, mineralen en vetzuren. Daarnaast helpen zeewieren bij het verminderen van ontstekingen op celniveau (bij bijvoorbeeld chronische ziektes). Ook kunnen ze de schildklierfunctie verbeteren vanwege het hoge ijzergehalte. Hoe je zeewieren kunt toepassen in je dagelijkse maaltijden? Eet bijvoorbeeld regelmatig sushi, of voeg het toe aan je misosoep, gebakken rijst, of kauw tussen de maaltijden door op knapperige zeewiervellen.

Zeemos

Last but not least: zeemos. Zeemos is een vorm van rood zeewier en begint de laatste tijd steeds populairder te worden, ondanks dat men nog niet heel goed weten wat de echte gezondheidsvoordelen van zeemos nou precies zijn. Je hebt Iers zeemos, en gewoon zeemos. Beiden hebben een slijmerige textuur en werken verzachtend voor de darmen. Hierdoor kan zeemos dus helpen bij spijsverteringsproblemen. Daarnaast is zeemos een bron van mineralen, waaronder jodium. Dit is dus weer goed voor de schildklier, want die heeft jodium nodig voor de aanmaak van hormonen, de regulering van de stofwisseling en andere belangrijke functies. Let wel, je kunt teveel jodium binnenkrijgen, dus ga niet meteen overboord met het nuttigen van zeemos. De alg is verkrijgbaar in poedervorm, maar ook rauw in natuurvoedingswinkels. Je kunt het ook in smoothies doen. Welke alg ga jij proberen?

Lees ook: Interessant: 5 bijzondere feitjes over (de kwaliteiten van) oesters

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Real Simple, Margriet | Beeld: Unsplash