Sanne

Dit kun je eten voor sterke en gezonde tanden

We willen allemaal een gezond gebit. Om dat te bereiken, is het belangrijk om elke dag goed te poetsen en te flossen. Maar wist je dat voeding hier ook aan kan bijdragen? Bepaalde voedingsmiddelen blijken namelijk heel goed voor je tanden te zijn. Wij zetten ze op een rijtje. 

1. Sesamzaadjes

Sesamzaadjes zijn sowieso heel goed voor je, maar ook voor de gezondheid van je tanden blijkt het een aanrader. Sesamzaadjes verminderen namelijk de hoeveelheid tandplak en helpen bij de opbouw van tandglazuur. Bovendien zijn de zaadjes rijk aan calcium, wat goe dis voor je gebit en kaakbot. Voeg dus vooral sesamzaadjes toe aan je smoothie, yoghurt of havermout.

2. Kaas

Elke reden om meer kaas te eten pakken we met beide handen aan. Kaas zit vol eiwitten, calcium en fosfor, stoffen die je gebit beschermen tegen zuren in de mond. Regelmatig kaas eten kan dan ook helpen om tanderosie te voorkomen.

3. Basilicum

Niet iedereen is fan van basilicum, maar toch is het goed om te eten. De blaadjes hebben een antibacteriële werken tegen de bacteriën in de mond. Daarnaast heeft het een blekend effect op je tanden. Je kunt basilicum heel makkelijk toevoegen aan veel gerechten.

4. Bloemkool en komkommer

Bloemkool en komkommer bevorderen de speekselproductie. Nu vraag je je misschien af waarom dat goed is voor je tanden? Nou, speeksel is een natuurlijke manier om tandplak te verwijderen en de mond te spoelen. Ideaal dus!

5. Wortel

Wortels helpen bij een gezond tandglazuur, dankzij de rijke bron van vitamine A. Door op de wortels te kauwen reinig je bovendien meteen je tanden en tandvlees. Twee vliegen in één klap, dus.

6. Broccoli

We blijven nog even bij de groentes, want ook broccoli is een topper voor je gebit. Groene groenten bevatten veel ijzer, en dit vormt weer een beschermlaag die vlekken kan voorkomen. Daarnaast beschermt het tandglazuur tegen zuren.

7. Rode ui

Het kost je misschien wat tranen om de rode uien te snijden, maar het is de moeite waarom om even op je tanden te bijten. Naast een heerlijke smaak, vernietigt rode ui ook de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandbederf.

8. Gember

Gember heeft anti-ontstekingsremmende eigenschappen, die de gezonde weefsels rondom de tanden ondersteunen. Het is dus zeker de moeite om vaker gemberthee te drinken of een shotje gember achterover te gooien.

9. Zalm

Zalm zit boordevol calcium en vitamine D. Dit zijn voedingsstoffen die goed zijn voor gezonde botten en tanden. Bovendien is zalm sowieso een goede keuze, omdat het veel omega-3 en gezonde vetten bevat.

10. Ananas

Het tropische fruit is niet alleen erg lekker, ananas werkt ook als vlekkenverwijderaar op je tanden. Daarnaast is het goed voor het tandvlees en kan regelmatig ananas eten je tandvlees sterker maken.

Lees ook: Chiazaad: waar is het eigenlijk goed voor?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Adobe Stock