Ingrediënten
  • 15 gram boter
  • 12 gram bloem
  • 60 milliliter groentebouillon
  • 1,5 gram gelatine
  • 80 gram gekookte kruimelige aardappelen
  • 40 gram wortel, brunoise
  • 10 milliliter sinaasappelsap
  • 1 stuk steranijs
  • 40 gram gekaramelliseerde ui
  • Snufje zout en peper
  • Eiwit uit 3 eieren
  • Plat bord met paneermeel
Rowan Hattu
20 min.
10 pers.
Ingrediënten
  • 15 gram boter
  • 12 gram bloem
  • 60 milliliter groentebouillon
  • 1,5 gram gelatine
  • 80 gram gekookte kruimelige aardappelen
  • 40 gram wortel, brunoise
  • 10 milliliter sinaasappelsap
  • 1 stuk steranijs
  • 40 gram gekaramelliseerde ui
  • Snufje zout en peper
  • Eiwit uit 3 eieren
  • Plat bord met paneermeel

Maak de befaamde hutspotbal nu thuis!

Vorige maand kwam het heugelijke nieuws naar buiten dat supermarktketen Aldi heuse hutspotballen – een bitterbal met hutspot – gaat verkopen. Liefhebbers van stamppot kunnen dus gaan genieten van een kleinere variant in de hutspotbal. Maar is het niet veel leuker om deze bitterballen zelf te maken? 

Aldi

Stop de persen en zet de frituurpan maar aan. Supermarkt Aldi heeft namelijk hét product gevonden waarmee we de herfst doorkomen: de hutspotbal. Een krokante bitterbal met een vulling van hutspot. Dat klinkt toch heerlijk? We kunnen nu al niet wachten om hem te dippen in mosterd! Jammer genoeg zijn de bitterballen nog steeds niet in de verkoop, maar niet getreurd! Aldi deelt namelijk wel het smakelijke recept zodat jij thuis kunt kokkerellen om de perfecte hutspotbal in elkaar te flansen.

Zo maak je de hutspotballen

  • Smelt allereerst wat boter in een pannetje. Laat vervolgens de boter in de pan uitbruisen totdat het lichtbruin is geworden.
  • Voeg dan de bloem toe om een roux (mengsel van verhit vet en bloem) te maken.
  • Meng hierna de bouillon beetje bij beetje door de roux heen en gebruik een garde om er een gladde massa van te maken.
  • Vervolgens laat je dit rustig doorkoken en breng je het op smaak met wat peper en zout.
  • Week dan de gelatine en voeg dit aan het roux-mengsel toe. Zet dit koud weg, zodat het mengsel kan opstijven.
  • Ondertussen kook je wat aardappelen en ga je bezig met de garnituren.
  • Doe wat sinaasappelsap, steranijs en vijf gram boter in een pannetje samen met de brunoise gesneden wortel. Wacht dan net zolang totdat de wortel gaar en het vocht geglaceerd is.
  • Smelt daarna weer wat boter in een pannetje om de uien te karameliseren. Is dit gelukt, dan voeg je er nog een snuf zout aan toe. Let op: zorg dat het geheel mooi bruin is en zet beide garnituren in de koelkast.
  • Zijn beide garnituren gekoeld, dan meng je deze samen. Dus: veertig gram gekarameliseerde uien en veertig gram gegaarde wortel met gekookte aardappelen.
  • Meng het geheel goed door elkaar en maak er dan bolletjes van twintig gram van.
  • Vries ze vervolgens licht in zodat je ze mooi rond kan vormen en vries ze daarna helemaal in.
  • Zijn de bolletjes helemaal bevroren, dan is het tijd om ze te paneren.
  • Verdeel over drie diepe borden bloem, losgeklopt eiwit en wat paneermeel.
  • Meng het paneermeel met wat peper en zout.
  • Haal dan de bolletjes door de bloem, daarna door het eiwit en dan door het paneermeel. Doe dit steeds twee keer bij ieder bolletje.
  • Laat dan (als dat mogelijk is) de bolletjes een dag rusten.
  • Daarna kun je de hutspotballen frituren op 180 graden totdat ze goudbruin zijn.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Recept: overheerlijke no bake tiramisu-ballen

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Aldi | Beeld: iStock