Ingrediënten
  • 250 gram bloem
  • Half zakje bakpoeder
  • 100 milliliter honing
  • 4 kruidnagels
  • 1 eetlepel stroop
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel anijszaadjes
  • 1 theelepel geraspte nootmuskaat
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • 2 deciliter water
  • Plantaardige olie
  • Snufje zout
Rowan Hattu
10 + 20 min.
0 - 30 pers.
Ingrediënten
  • 250 gram bloem
  • Half zakje bakpoeder
  • 100 milliliter honing
  • 4 kruidnagels
  • 1 eetlepel stroop
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel anijszaadjes
  • 1 theelepel geraspte nootmuskaat
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • 2 deciliter water
  • Plantaardige olie
  • Snufje zout

Ouderwets lekker!

We maken thuis steeds vaker onze eigen kruidnootjes rond 5 december, maar nóg lekkerder zijn die echte, ouderwetse pepernoten. Want zeg nou zelf: die grotere varianten zijn nou eenmaal de ‘echte’ pepernoten, toch? 

Hoewel veel mensen pepernoten en kruidnoten door elkaar halen, verschillen ze wel degelijk. De ouderwetse pepernoten lijken wat meer op taai taai: de heerlijke smaak van anijs, maar dan met een lekkere bite. Wij laten je zien hoe jij deze pepernoten thuis kan maken.

Zo maak je de échte pepernoten

  • Allereerst doe je bakpapier op de bakplaat. Dan verwarm je de oven voor op 170 – 175 graden Celsius.
  • Doe dan alle specerijen in een kom en zorg ervoor dat je dit goed door elkaar maalt. Is het goed door elkaar gemixt, dan maak je er een mengsel van.
  • Doe vervolgens wat honing – alleen als de honing hard is – in een steelpannetje. Smelt de honing dan samen met de stroop.
  • Vervolgens pak je de bloem en het bakpoeder en zeef je dit in een andere kom. Voor een extra touch voeg je hier nog een snufje zout aan toe.
  • Doe dan het specerijenmengsel erbij.
  • Daarna meng je de stroop en honing erdoorheen en roer je het geheel goed door elkaar.
  • Zet daarna wat water op totdat het goed warm is – het hoeft niet te koken.
  • Als het water warm is, voeg je 1 deciliter toe aan het mengsel.
  • Als je merkt dat het deeg dan nog een beetje droog is, voeg er dan nog wat water bij. Is je deeg eenmaal soepel, dan is het tijd om te gaan kneden!
  • Pak dan een grote ovenschaal en vet deze in met wat olie of gebruik bakpapier op de bakplaat. Dan moet je het deeg in kleine blokjes snijden of maak er balletjes van. Vervolgens druk je deze plat.
  • Pak een kwastje en bestrijk als laatst de pepernoten nog met wat warm water en doe ze dan in de oven.
  • Laat de pepernoten 15 tot 20 minuten gaar bakken, totdat ze een lichtbruine kleur krijgen.
  • Haal ze er dan uit en laat de pepernoten goed afkoelen.
  • Smullen maar!

Ook lekker: Recept: zo maak jij zelf de hutspot bitterbal

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Culy | Beeld: Pixabay