Renée Bootsma
15 min.
Ingrediënten
  • 200 gram suiker
  • 6 eetlepels ongezouten roomboter
  • 120 milliliter verse slagroom
  • Eventueel zeezout

Karamelsaus maken; het is een klusje, maar wij vertellen je er alles over. Zo maak jij voortaan altijd de lekkerste karamelsaus.

Karamelsaus maken

Karamel wordt gemaakt door suiker flink te verhitten totdat het smelt en het een mooie goudbruine kleur krijgt. In principe heb je dan al karamel, maar je kunt er vervolgens dan wat boter en room bij doen om het lekker romig te maken. Heerlijk in desserts, snoepjes, sauzen, baksels en zelfs in je koffie! Het smaakt zoet en lekker romig, met een klein bitter randje.

Gezouten karamel

Tegenwoordig is gezouten karamel ontzettend populair onder de food-trends. Het wordt gebruikt in baksels, ijsjes, chocolade en nog veel meer. Wij houden ervan: de combinatie van de zoete karamel met het zout, heerlijk! Liever gezouten karamelsaus maken? Dat kan ook prima met dit basisrecept. Voeg dan naar smaak zeezout toe aan de saus.

Hoe maak je het?

  • Doe alle suiker in een pan en laat het langzaam smelten. Zorg dat je erbij blijft en geen seconde je oog ervan afneemt, het kan namelijk erg snel aanbranden. Roer constant tot de kleur mooi amberkleurig is.
  • Voeg de boter toe. Roer dit er snel door heen, het mengsel gaat bubbelen.
  • Vervolgens schenk je de room erbij. Dit is ook het moment om het zout erbij te doen, mocht je dit willen. Roer goed door.
  • Controleren of je karamelsaus goed is? Het mengsel moet 185 graden zijn, dus met behulp van een thermometer kun je dit controleren.
  • Schenk het in een potje en laat afkoelen. Geniet ervan!

De karamel bewaren? Bewaar het dan in de koelkast in een luchtdicht potje. Je kan het redelijk lang bewaren, maar geloof ons; het is op voordat je het weet!

Lees ook: recept: zelf stroopwafelijs maken zonder ijsmachine

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Miljuschka | Beeld: Adobe Stock