Ingrediënten
  • 12 gram matchapoeder + 1 theelepel voor de garnering
  • 12 lange vingers
  • 226 gram mascarpone kaas
  • 6 eetlepels suiker
  • 2 grote eieren, eigeel en eiwit gescheiden
  • 1 theelepel rum of cognac
  • 1 kopje heet water
Dorien Ypma
1 uur en 25 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 12 gram matchapoeder + 1 theelepel voor de garnering
  • 12 lange vingers
  • 226 gram mascarpone kaas
  • 6 eetlepels suiker
  • 2 grote eieren, eigeel en eiwit gescheiden
  • 1 theelepel rum of cognac
  • 1 kopje heet water

Een zacht en romig dessert met groente thee-smaak

Ontdek de populariteit van matcha met dit heerlijke recept. De zoetheid van de room past perfect bij de natuurlijke bitterheid van matcha. Een lekkere variant van het typisch Italiaanse gerecht. Geniet van dit zachte en romige dessert met een groene thee-smaak. Yummy!

Zo maak je matcha tiramisu

  • Doe de matchapoeder in een mok of een kom en giet 1/4 van het kopje heet water erbij.
  • Los de matchapoeder op met een kleine garde en voeg het resterende hete water toe.
  • Dompel de lange vingers één voor één in het matchamengsel en laat het ongeveer 5 seconden weken. Leg de lange vingers vervolgens in een ovenschaal.
  • Klop met een mixer met garden de eiwitten op totdat er een schuimig mengsel ontstaat. Let op: zorg ervoor dat de kom vetvrij is, anders ontstaat er geen schuim.
  • Meng in een kleine steelpan 2 eetlepels water en 3 eetlepels suiker. Breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook, tot de suiker is opgelost en dikker van structuur begint te worden. Doe dit gedurende 5 minuten en zorg ervoor dat de suiker niet gaat karamelliseren. Mocht je een thermometer hebben, dan kun je zien of het suikermengsel de juiste temperatuur heeft tussen de 118 en 120 graden Celsius is.
  • Giet het hete suikermengsel met een mixer op gemiddelde snelheid door het eiwit. Klop gedurende 5 minuten, tot er glanzende, stijve pieken ontstaan. Laat het eiwitmengsel even afkoelen.
  • Breng een beetje water zachtjes aan de kook in een middelgrote pan op middelhoog vuur.
  • Klop in een hittebestendige kom de eierdooiers, de rum en de resterende eetlepels suiker samen. Zet de kom au-bain-marie op de pan en klop het mengsel ongeveer 5 minuten, tot er meer volume ontstaat en lichtgeel van kleur wordt. Laat het mengsel vervolgens 5 minuten afkoelen.
  • Klop in een aparte middelgrote kom de mascarpone kaas los. Voeg langzaam het opgewarmde eigeel mengsel toe aan de mascarpone en klop het tot een gladde massa.
  • Spatel het opgeklopte eiwit erdoorheen en meng het samen tot een glad mengsel.
  • Giet het mascarpone mengsel over de lange vingers in de ovenschaal. Dek de schaal af met plasticfolie en zet het minimaal 1 uur en maximaal een nacht in de koelkast.
  • Wanneer je de matcha tiramisu uit de koelkast haalt, kun je nog een beetje matcha poeder op de bovenkant van de tiramisu strooien voor je het serveert.
  • Smullen maar!

Toppings

Naast de heerlijke smaak van de zoete room en matcha kun je eindeloos variëren in toppings om de tiramisu nog lekkerder te maken. Zo kun je kiezen voor stukjes framboos, mango of ander fruit. Maar ook amandelschaafsel, chocoladesnippers en nootjes zijn favoriet!

Ook lekker: Oeh la la: zo maak je een vanille matcha smoothie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Adobe Stock