Desy

Deze vegetarische risotto vinden zelfs de carnivoren lekker

Deze vegetarische risotto bevat geen dierlijke producten en is dus ook uitermate geschikt voor de veganisten! Door de paddestoelen is de risotto vullend genoeg. Schep er een lekkere dot zure room op -let op: dat maakt dat de risotto niet meer veganistisch is- en smullen maar! 

Dit heb je nodig voor (voor 4 tot 6 personen)

  • 15 gram gedroogde shiitake paddestoelen, fijngesneden
  • 480 milliliter kokend water
  • 80 milliliter olijfolie
  • 4 gele uien
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 225 gram champignons
  • 1 grote tak verse rozemarijn
  • 200 gram kortkorrelige rijst
  • 120 milliliter droge witte wijn
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 480 milliliter groentebouillon
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper

Zo maak je het

  • Zet een rooster in de oven en verhit deze voor op 150 graden. Spoel de gedroogde paddestoelen af om stof en vuil weg te spoelen. Doe de paddestoelen in een hittebestendige kom en giet het kokende water eroverheen. Zet aan de kant en bak ondertussen de ui.
  • Snijd 1 ui fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en voeg de gesneden ui en knoflook toe. Bak ongeveer 8 minuten terwijl je blijft roeren.
  • Schuif de uien naar de zijkant van de pan en draai het vuur hoog. Voeg de champignons toe en bak deze 5 minuten. Draai de paddestoelen om en bak totdat ze bruin zijn en er een korstje op komt.
  • Giet de gedroogde paddenstoelen af en bewaar het water. Voeg de gedroogde paddestoelen en het rozemarijntakje toe en bak kort mee. Doe dan de rijst in de pan en bak ongeveer 4 minuten mee totdat de rijst een beetje glazig begint te worden.
  • Draai het vuur hoog en giet de witte wijn, azijn, bouillon en paddenstoelenvocht in de pan. Roer het geheel goed door elkaar en schraap daarbij goed met een houten lepel over de bodem. Roer peper en zout erdoorheen.
  • Breng het geheel aan de kook. Zet de braadpan in de oven en bak 35 minuten. Maak ondertussen de gekarameliseerde ui. Snijd de overgebleven drie uien in dunne plakken.
  • Verhit de overgebleven olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en doe de uien in de pan. Breng op smaak met zout. Draai het vuur lager en bak de uien terwijl je regelmatig blijft roeren totdat de uien een donkere kleur krijgen. Dit kan wel 30 minuten duren.
  • Als de risotto klaar is, haal hem dan uit de oven en verwijder het rozemarijntakje. Roer door elkaar en laat 5 minuten staan. Schep de risotto op borden en schep op ieder bord een eetlepel gekarameliseerde ui, een beetje extra peper en eventueel nog een flinke lepel zure room.

Lees ook: Met deze tempura hapjes vindt iedereen groente lekker!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The Kitchn | Beeld: videostill