05 maart 2018

Tiramisu + sushi = tiramisushi!

Vreemde smaakcombinaties zijn ons niet vreemd: wat dacht je bijvoorbeeld van de croissushi of de taco-pizza? Sommige smaakcombinaties zijn voor ons niet weggelegd, maar andere combo’s zijn een waar gat in de markt. En misschien is dat ook wel het geval bij deze tiramisushi, een combinatie van sushi en tiramisu!

Dit heb je nodig

Voor de cakerol

  • 120 milliliter bloem
  • 30 gram + 1 eetlepel cacao
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 3 grote eieren
  • 100 gram suiker
  • snufje zout
  • 2 eetlepels
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel water
  • poedersuiker

Voor de vulling 

  • 225 gram mascarpone
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1 eetlepel Marsala wijn

Voor de dipsaus

  • 120 milliliter slagroom 35%
  • 1 eetlepel maissiroop
  • 1 eetlepel cacao
  • 115 gram pure chocolade, in stukjes
  • 3 eetlepels hete espresso
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels rum
  • snufje zout

Zo maak je het:

De cakerol:

  • Verhit de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm van 9×13 cm in met boter of bakspray en bekleed met bakpapier.
  • Zeef de bloem, cacao en het bakpoeder in een kom en zet aan de kant. Klop de eieren en de suiker samen in een metalen kom. Zet de kom op een pan met kokend water (de kom moet op de rand van de pan blijven hangen) en verhit een paar minuten. Blijf ondertussen de eieren opkloppen totdat het een dik mengsel wordt.
  • Giet het eimengsel in de kom van een mixer en voeg het zout toe. Mix een paar minuten op de hoogste stand totdat het mengsel is afgekoeld en in volume is verdriedubbeld. Vouw nu het eimengsel door het bloemmengsel heen met een spatel.
  • Combineer de gesmolten boter met het water en voeg dit aan het deeg toe. Giet het deeg in de ingevette bakvorm en strijk het glad met de spatel. Bak 8 tot tien minuten in de voorverwarmde oven. De cake is klaar als het midden van de cake terugveert als je erop drukt met een vingertop.
  • Haal uit de oven en laat een paar minuten afkoelen. Haal dan de cake uit de vorm en leg dit op een stuk bakpapier bestrooid met poedersuiker. Pel voorzichtig het bakpapier van de onderkant van de cake af. Snijd de cake in de lengte doormidden zodat je twee smalle rechthoeken hebt. Schuif uit elkaar.
  • Zorg er nu voor dat iedere cake-rechthoek op zijn eigen stuk met poedersuiker bestrooid bakpapier ligt. Zet even aan de kant en maak nu de vulling.

De vulling:

  • Doe alle ingrediënten voor de vulling in een kom en mix dit tot een glad geheel. Mix niet te lang; dan wordt de vulling te dun en waterig. Pak de cakestukken er weer bij en smeer op ieder stuk een royale laag van de vulling.
  • Rol nu met behulp van het bakpapier de rechthoeken vanaf de lange kant op zodat je een cilinder krijgt. Leg minstens een uur in de koelkast. Zorg er goed voor dat de rol opgerold blijft door deze ergens tegen aan te leggen. Maak ondertussen de dipsaus.

De dipsaus:

  • Doe de salgroom, maissiroop en de cacao in een steelpan. Verhit op middelhoog vuur totdat het mengsel begint te pruttelen. Doe de chocolade in een metalen kom en giet de hete espresso eroverheen. Giet nu het warme slagroommengsel eroverheen en roer door elkaar totdat de chocolade is gesmolten en zich een glad geheel heeft gevormd.
  • Voeg de boter, de rum en het zout toe en roer door elkaar totdat de boter is gesmolten. Ben je klaar om het gerecht te serveren? Haal dan de cakerollen uit de koelkast en snijd ze in plakken van ongeveer 5 centimeter dik. Zet omgekeerd op een plaat en serveer met een dipsaus.

Lees ook: Frikansushi: de nogal… bijzondere combi van sushi en frikandel speciaal

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Dessert First Girl | Beeld: videostill