Desy
45 minuten min.
4 tot 6 pers.
Ingrediënten
  • 75 gram broodkruimels
  • 120 milliliter melk
  • 1 groot ei
  • 45 gram Parmezaanse kaas
  • Handje peterselie, fijngehakt
  • 2 theelepels zout
  • Verse peper naar smaak
  • 500 gram gehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook

Net als oma vroeger gehaktballen maakte

Als je de ideale gehaktbal in je hoofd hebt, dan denk je waarschijnlijk aan een lekker gekruid balletje dat bijna uit elkaar valt omdat hij zo zacht is vanbinnen. Lukt het jou nooit om een dergelijk smeuïg balletje te fabriceren? 

Dan hebben wij dé manier voor je!

Gehaktsoort

Wanneer je de ideale gehaktballen wilt maken is de gehaktsoort die kiest uitermate belangrijk. Je kunt voor een mager balletje kiezen en dus voor rundergehakt kiezen, maar je kunt ook voor half-om-half gehakt kiezen. Neem je de laatste soort, dan zorg het varkensvlees ervoor dat je gehaktballen wat vetter en dus wat smeuïger worden. Kies je wel voor een magere variant, houd de ballen dan goed in de gaten terwijl je ze maakt. Het gebrek aan vet kan er namelijk snel voor zorgen dat de ballen te droog en taai worden.

Bindmiddel

Daarnaast is het heel belangrijk voor smeuïge ballen om een bindmiddel te maken van broodkruimels en melk. Dit doe je door de kruimels even te laten weken in melk totdat het brood zacht wordt. Meng het daarna met de handen door het vlees. Het broodmengsel zal vocht aan het vlees toevoegen waardoor het smeuïger wordt. Ook zorgt het ervoor dat de melkproteïnen krimpel en taai worden.

Niet overwerken

Ook is het voor de beste bal belangrijk om er niet te veel mee te knoeien. Dit betekent dat je, wanneer je een ingrediënt toevoegt, je kneedt totdat de ingrediënten met elkaar zijn vermengd. Niet langer: hoe langer je kneed, hoe taaier het vlees uiteindelijk zal worden. Je kunt dit ook het beste met je handen doen: zo voel je heel snel of de ingrediënten goed met elkaar zijn vermengd of niet. Vind je dit niet prettig, dan kun je ook een spatel gebruiken.

Benieuwd naar de belangrijkste tip en het recept? Kijk dan op de volgende pagina!

Pagina 1/2