Hanna Mellema

Je hebt het vast al in je keukenkastje liggen

Wanneer je een lekker stukje vlees gaat bereiden, wil je natuurlijk dat deze zo zacht en mals mogelijk wordt. Helaas kan het best een uitdaging zijn om je vlees botermals te krijgen, maar gelukkig kennen we daar de nodige trucjes voor, zoals gebruiken van een marinade of zelfs rode wijn. Maar het trucje van vandaag? Daar hadden wij ook nog nooit van gehoord.

Baking soda

Het geheime ingrediënt om je vlees zijdezacht te krijgen? Baking soda! Dit wondermiddeltje heb je vast al in de kast staan, want het kan voor oneindig veel doeleinden gebruikt worden. Je kunt er mee schoonmaken, mee bakken, en je kunt het zelfs gebruiken om brandend maagzuur tegen te gaan. Enne… blijkbaar wordt je vlees er ook een stuk lekkerder van!

Maar… waarom?

Tja, wij moesten ook even twee keer kijken toen we het zagen staan. Maar volgens het Duitse Freundin is het toch echt zo! Er is een hele scheikundige verklaring voor, die te maken heeft met de chemische reactie tussen baking soda en de eiwitten in het vlees. Zuiveringszout verhoogt de pH-waarde van het vlees, waardoor de eiwitten in het vlees hun structuur niet verliezen en het vlees lekker mals blijft. Aha!

Toepassing

Voordat je zomaar baking soda op het vlees strooit en dit bakt: je moet dit wel op een specifieke manier doen. Meng voor elke 250 gram vlees een theelepel baking soda met 100 milliliter water, en laat hierin het vlees 15 minuten marineren. Spoel het vlees daarna af met kraanwater, anders kan er een zeepachtige nasmaak achterblijven. Vervolgens kun je het vlees gewoon bereiden zoals je normaal ook zou doen. En, je zult zien: jouw biefstukje of steak is nog nooit zo zacht geweest!

Lees ook: Citrusschillen over? Dit kun je er allemaal mee doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Freundin | Beeld: Pexels