Desy
40 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • Voor het deeg:
  • 50 gram boter (koud)
  • 90 gram bloem
  • 100 gram eigeel
  • limoenrasp
  • 1 snufje zout
  • 50 gram fijne suiker
  • 200 gram amandelspijs
  • 100 gram eiwit
  • Voor het fondant:
  • 550 gram fondant
  • 100 gram frambozenpuree
  • water

Het maken van de Oud-Hollandse-koek is eenvoudig

Iedere zaterdag zitten wij op het puntje van onze stoel met een rommelende maag te kijken naar al het lekkers dat de bakkers van Heel Holland Bakt op tafel zetten. Vooral deze prachtige en kleurrijke roze koeken uit het Heel Holland Bakt-boek vielen enorm in de smaak. Bij jou ook? Dit is het recept!

Zo maak je de roze koeken van Heel Holland Bakt:

Voor het deeg:

  • Snijd de boter op je werkbank in kleine stukjes door de bloem. Laat even rusten.
  • Doe de spijs in een bakje en rasp hier wat limoenrasp naar smaak doorheen.
  • Voeg het eigeel toe en meng handmatig.
  • Voeg een snufje zout toe. Blijf goed mengen.
  • Klopt het eiwit los met de staande mixer.
  • Voeg de fijne suiker toe en klop mooi luchtig. Schep een beetje eiwit apart voor het glazuur.
  • Spatel een beetje eiwit door de spijs en maak familie.
  • Voeg de rest van het eiwit toe en spatel rustig door elkaar.
  • Voeg de bloem met boter toe aan het beslag en spatel rustig door. Maak het beslag niet te luchtig.
  • Vul een spuitzak met het deeg en vul het bakje/ringetje tot iets onder de rand met het beslag.
  • Bak de cakejes in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de cakejes goed afkoelen.

Voor het fondant:

  • Verwarm de fondant tot 37 graden.
  • Voeg een beetje water en een klein beetje eiwit toe om de glazuur goed soepel te maken.
  • Haal de fondant van het vuur en voeg een scheutje frambozenpuree toe aan de fondant voor de roze kleur.
  • Doop de cakejes voorzichtig met de bovenkant in de fondant. Trek ze met korte opwaartse bewegingen langzaam weer omhoog.
  • Tip van Robèrt: blijf ondertussen goed roeren in de fondant, anders komt er een vliesje op.
  • Laat de roze koeken uitharden voor je ze uitserveert.
  • Genieten maar!

Lees ook: Om deze 9 redenen moet je het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt kijken

Dit recept bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Heel Holland Bakt | Beeld: Videostill Heel Holland Bakt