Ingrediënten
  • 5 eetlepels roomboter
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 360 milliliter volle melk
  • 2 bloemkolen, in roosjes gesneden
  • 70 gram Parmezaanse kaas
  • 1 gele ui, fijngesneden
  • 32 gram bloem
  • 120 milliliter slagroom
  • Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
  • 100 gram Gruyère
  • Bieslook om te serveren
Christel
50 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 5 eetlepels roomboter
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 360 milliliter volle melk
  • 2 bloemkolen, in roosjes gesneden
  • 70 gram Parmezaanse kaas
  • 1 gele ui, fijngesneden
  • 32 gram bloem
  • 120 milliliter slagroom
  • Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
  • 100 gram Gruyère
  • Bieslook om te serveren

Een heerlijk bijgerecht

Voor aardappelgratin mag je ons ’s nachts wakker maken. Velen vinden het romige bijgerecht overheerlijk, maar het zit bomvol vetten en koolhydraten. Daarnaast is het niet supergezond te noemen. Wil je voor een versie gaan die wat gezonder is? Maak dan eens deze bloemkoolgratin, minstens zo lekker en je krijgt wat extra vitamines binnen en bovendien is het een koolhydraatarm gerecht.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Hoe maak je de bloemkoolgratin?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een grote ovenschaal in met 1 eetlepel boter.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een pan op een middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze glazig. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut.
  • Voeg de overige 3 eetlepels boter toe en laat smelten.
  • Roer de bloem door het mengsel tot alles goed is vermengd. Bak het geheel zo’n 2 á 3 minuten.
  • Schenk steeds een beetje melk bij het mengsel en blijf ondertussen roeren, zo voorkom je klontjes. Doe hetzelfde met de slagroom.
  • Laat het mengsel 5 á 7 minuten op het vuur staan tot er een dikkere saus ontstaat.
  • Breng de saus op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Roer de bloemkoolroosjes door de saus. Zorg ervoor dat elk stukje bloemkool is bedekt met saus.
  • Doe de bloemkool in de ovenschaal. Verdeel de Parmezaanse kaas en de Gruyère over de bloemkool.
  • Zet de ovenschaal 35 á 40 minuten in de oven.
  • Wacht 5 á 10 minuten voor je de bloemkoolgratin serveert. Lekker met een beetje bieslook!
  • Geniet ervan!

Lees ook: Zo maak je met een paar ingrediënten een heerlijke spruitjesgratin

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Purewow | Beeld: videostill Foodwishes