In sommige gevallen moeten we ons toch maar aan de houdbaarheidsdatum houden

Rijst die je goed droog bewaart kan eigenlijk niet over datum gaan. Hetzelfde geldt voor gedroogde noedels en pasta. Ook groenten in blik kun je na de houdbaarheidsdatum nog steeds consumeren. Echter zijn er bepaalde drankjes die je écht niet moet drinken wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is.

Deze dranken kun na het verlopen van de houdbaarheidsdatum beter door de gootsteen spoelen.

Verstreken houdbaarheidsdatum

We hebben allemaal weleens een glas melk of fruitsap voor onszelf ingeschonken terwijl het eigenlijk al een dag of twee over de datum was. Als het nog goed ruikt, dan kan het nog wel, toch? Is dat eigenlijk wel zo? Good Housekeeping legt uit dat het niet altijd het geval is. Zo zou je deze drankjes echt niet moeten drinken wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is.

Rauwe dranken

Bij rauwe dranken zoals bijvoorbeeld melk kan E. coli voorkomen als het te lang wordt bewaard. “In ongepasteuriseerde melk kan de groei van listeria voorkomen, zelfs als je het in de koelkast bewaart”, vertelt Kathleen Glass, onderdirecteur van het Voedsel Onderzoekinstituut aan de Universiteit van Wisconsin-Madison, aan Good Housekeeping. Gooi je melk daarom toch maar gewoon weg als deze over de datum is.

100 procent fruitdranken

Heerlijk, zo’n fruitdrankje. Alleen moet je deze echt door de gootsteen spoelen als de fruitdrank over datum is. Fruitsappen die niet voor 100 procent uit fruit bestaan, worden vaak vermengd met een zuur. Deze zuur voorkomt dat bepaalde ziekteverwekkers kans krijgen om te verspreiden, maar sappen die zijn gemaakt van enkel fruit bevatten deze zuren niet.

Lees ook: Veel mensen begrijpen de houdbaarheidsdatum verkeerd: weet jij het verschil tussen THT en TGT?

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Pexels