Ingrediënten
  • 3 eetlepels boter
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 prei, fijngesneden
  • 100 gram wortels, in blokjes
  • 1 stengel selderij, gesneden
  • Snufje zout
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 takje tijm
  • 900 milliliter groentebouillon
  • 900 gram aardappelen, geschild en in stukjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 300 gram spruitjes
  • 250 gram mais
  • 250 gram geraspte cheddar
  • 240 milliliter kookroom
  • Peterselie naar smaak
31 oktober 2018
40 min.
10 pers.

Je hoeft geen keukenprins of -prinses te zijn om dit heerlijke soepje in elkaar te flansen

Je hoeft maar een blik uit het raam te werpen en je weet meteen dat de herfst is aangebroken. De gure wind en de tikkende regen die tegen het raam slaat, zorgen ervoor dat je het liefst binnenshuis blijft en wilt genieten van lekker eten, van een soepje bijvoorbeeld. Groentesoep en kippensoep hebben we dan wel weer gehad. Heb je ook zin in wat nieuws en hou je wel van spruitjes en kaas? Dan hebben wij dé soep voor je: romige spruitjes-kaassoep.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Verhit de boter in een grote soeppan en doe de ui, prei, wortel en selderij in de pan. Voeg zout toe naar smaak. Laat de groenten 4 minuten zweten op middelhoog vuur.
  • Voeg de knoflook toe en laat het een minuutje meekoken. Voeg daarna de bloem toe en roer goed.
  • Doe de tijm in de pan en schenk de groentebouillon erbij. Zet het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Roer regelmatig.
  • Scheid daarna de groenten en bouillon van elkaar. Gebruik hiervoor een zeef en vang de bouillon op. Doe de bouillon terug in de pan en voeg de aardappelen toe. Zet de groenten apart, maar haal het takje tijm eruit. De tijm heb je niet meer nodig.
  • Laat de bouillon met de aardappelen erin koken.
  • Rasp de spruitjes en verwarm in een koekenpan een beetje olijfolie. Voeg de geraspte spruitjes toe en sauteer ze op middelhoog vuur tot ze beetgaar zijn. Dit duurt ongeveer 3 minuten.
  • Wanneer de aardappelen gaar zijn, pureer ze dan met een staafmixer zodat een dik mengsel ontstaat. Voeg de mais en kaas toe en laat dit even koken tot de kaas is gesmolten.
  • Doe de spruitjes in de pan en zet het vuur af. Voeg daarna de room en groenten toe en roer goed.
  • Serveer de soep en garneer het met wat gesneden peterselie.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Lees ook: Recept: Spruitjes met honing-mosterdsaus

Bron: Jerry James Stone | Beeld: Videostill Jerry James Stone 

Ingrediënten
  • 3 eetlepels boter
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 prei, fijngesneden
  • 100 gram wortels, in blokjes
  • 1 stengel selderij, gesneden
  • Snufje zout
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 takje tijm
  • 900 milliliter groentebouillon
  • 900 gram aardappelen, geschild en in stukjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 300 gram spruitjes
  • 250 gram mais
  • 250 gram geraspte cheddar
  • 240 milliliter kookroom
  • Peterselie naar smaak