Ingrediënten
  • Voor het deeg:
  • 135 gram cakemeel
  • 135 gram broodmeel
  • 170 gram ongezouten roomboter, in blokjes
  • 135 milliliter koud water
  • Snufje zout
  • Voor de gekarameliseerde appels:
  • 2 appels, geschild en klokhuizen verwijderd
  • Sap van 1 citroen
  • 60 gram suiker
  • 10 milliliter water
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • Voor de custard:
  • 260 milliliter melk
  • 1 vanillestokje
  • 3 eidooiers
  • 45 gram rietsuiker
  • 16 gram cakemeel
  • Voor de bovenkant
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel water
Sabine
45 min baktijd + 3 uur in koelkast min.
10 pers.
Ingrediënten
  • Voor het deeg:
  • 135 gram cakemeel
  • 135 gram broodmeel
  • 170 gram ongezouten roomboter, in blokjes
  • 135 milliliter koud water
  • Snufje zout
  • Voor de gekarameliseerde appels:
  • 2 appels, geschild en klokhuizen verwijderd
  • Sap van 1 citroen
  • 60 gram suiker
  • 10 milliliter water
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • Voor de custard:
  • 260 milliliter melk
  • 1 vanillestokje
  • 3 eidooiers
  • 45 gram rietsuiker
  • 16 gram cakemeel
  • Voor de bovenkant
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel water

Deze ultieme zoete zonde maak je helemaal af met een bolletje vanille-ijs

Appeltaarten kennen we inmiddels in vele varianten: oma’s klassieke appeltaart, appelkruimeltaart, appel gallette, appelvlaai en ga zo maar door. Vandaag voegen we een nieuwe appeltaart toe aan dit rijtje: de custard appeltaart. Een heerlijk, romige appeltaartje waar je met liefde een tweede puntje van opeet.

Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Doe het cakemeel en broodmeel in een kom en voeg de roomboterblokjes toe. Kneed de roomboter door het meel. Voeg daarna het koude water en de zout toe. Kneed opnieuw tot een samenhangend deeg. Laat het deeg daarna 1 uur in de koelkast rusten.
  • Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een langwerpig geheel. Vouw daarna het bovenste deel van het deeg naar het midden en vouw het onderste deel van het deeg daar weer overheen. Rol daarna opnieuw uit. Herhaal deze stap een paar keer. Vouw vershoudfolie om het deeg en plaats opnieuw een uur in de koelkast.
  • Maak ondertussen de gekarameliseerde appels. Snijd de appels een paar keer doormidden. Doe in een kom en doe het citroensap erbij. Roer even om zodat de appels bedekt zijn met citroensap.
  • Doe de suiker en het water in een pannetje en verhit tot de suiker flink bubbelt. Voeg de boter toe en roer de boter door de suiker. Voeg daarna de appelpartjes toe. Laat opstaan tot de appels zacht zijn. Haal de appels uit de pan en plaats in een schaal. Laat afkoelen.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol opnieuw uit. Vouw daarna opnieuw het bovenste deel naar het midden en vouw het onderste deel van het deeg daar weer overheen. Rol weer uit en herhaal deze stap een paar keer. Vouw weer op in de folie en laat opnieuw een uur in de koelkast koelen.
  • Maak nu de custard. Doe de eidooiers in een kom en klop los. Voeg de rietsuiker toe en roer opnieuw tot de kleur van het mengsel verandert. Voeg het cakemeel toe en roer opnieuw.
  • Doe de melk en het merg van het vanillestokje en het vanillestokje zelf in een pannetje en verhit tot bijna aan het kookpunt.
  • Voeg daarna een beetje van de warme melk bij het eidooiermengsel en roer. Blijf daarna beetje bij beetje de melk toevoegen, zodat de eidooiers niet gaan koken.
  • Schenk daarna het mengsel opnieuw in het pannetje en verwarm het al roerend tot een dikke custard ontstaat. Haal het mengsel daarna door een zeef en laat de custard afkoelen.
  • Verwarm de oven op 200 °C.
  • Rol daarna het taartdeeg een laatste keer uit. Snijd doormidden en rol een deel van het deeg in een ronde vorm en bekleed daarmee de bodem en zijkanten van je taartvorm. Gebruik een taartvorm met een diameter van 15 centimeter.
  • Rol daarna het andere deel van het deeg uit en snijd in dunne stroken.
  • Schep de custard in een kom en roer los. Verdeel de custard over de taartvorm en verdeel daarna de gekarameliseerde appels over de custard. Plaats daarna de stroken deeg over de bovenkant van de appeltaart, eventueel in een leuk patroon.
  • Klop een eidooier los en voeg water toe. Roer kort.
  • Bestrijk de bovenkant van de taart met het eidooier. Bak de taart daarna 20 minuten op 200 °C. Bak daarna nog 20 minuten op 180 °C.

Lees ook: Recept: romige Russische aardappelsalade

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HidaMari Cooking | Beeld: Videostill YouTube Hadimari Cooking