Christel

Daarom hunkeren we altijd naar zoetigheid bij de koffie

Zodra het ’s middags tijd is voor een warme leut, hoort daar eigenlijk wel een koekje of chocolaatje bij. We schromen niet om een koekje te pakken -of twee- en genieten er elke keer weer van. Maar waarom hebben we eigenlijk zo’n drang naar wat zoets bij de koffie?

Er zit een logische reden achter.

Koffie versus decafé
Onderzoekers van The Institute of Food Technologists namen de kwestie, waarom we zo’n zin hebben in zoet bij de koffie, onder de loep. Dit deden ze door twee groepen samen te stellen. De eerste groep kreeg koffie zonder cafeïne en de tweede groep kreeg een bakkie pleur met cafeïne. Uit de studie kwam naar voren dat mensen die koffie met cafeïne dronken, de producten die ze daarna nuttigden minder zoet vonden dan degenen die koffie zonder cafeïne dronken. Dit effect duurde vijftien minuten.

Zoet, zoeter, zoetst
Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die koffie met cafeïne dronken de drank ook minder zoet vonden. De onderzoekers stelden dat je de drang naar zoetigheid hebt te danken aan de cafeïne in het zwarte drankje. Als je een decafé drinkt, zou je minder trek hebben in een zoete traktatie. Toch gaat het bovengenoemde niet altijd op. Als je de decafé zelf maakt, kan het placebo-effect optreden. Door dit onbewuste verwachtingseffect hunker je alsnog naar dat koekje bij de koffie. 

Een kwestie van erbij neerleggen dus en dat koekje pakken. Voor ons geen straf.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pixabay