Ingrediënten
  • VOOR KARAMEL:
  • 150 gram suiker
  • 150 gram water
  • 70 gram slagroom
  • VOOR OPBOUW:
  • 1 kleine ananas
  • Kersen
  • VOOR CAKE:
  • 75 gram amandelmeel
  • 4 eidooiers
  • 4 stuks eiwit
  • 95 gram suiker
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 1 snufje zout
  • Limoenrasp
  • VOOR VANILLESAUS:
  • 25 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 250 gram slagroom
  • 1 vanillestokje
  • VOOR AFWERKING:
  • Abrikozenjam
  • Kokosrasp
Sanne
60 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • VOOR KARAMEL:
  • 150 gram suiker
  • 150 gram water
  • 70 gram slagroom
  • VOOR OPBOUW:
  • 1 kleine ananas
  • Kersen
  • VOOR CAKE:
  • 75 gram amandelmeel
  • 4 eidooiers
  • 4 stuks eiwit
  • 95 gram suiker
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 1 snufje zout
  • Limoenrasp
  • VOOR VANILLESAUS:
  • 25 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 250 gram slagroom
  • 1 vanillestokje
  • VOOR AFWERKING:
  • Abrikozenjam
  • Kokosrasp

Durf jij deze technische opdracht zelf aan?

Zit jij ook elke week vanaf de bank te smullen van alle baksels van Heel Holland Bakt? Aflevering vijf stond in het teken van Engeland en dus moesten de kandidaten allerlei dingen bakken in dit thema. Voor de technische ronde moesten ze pineapple upside down cake maken – cakejes die ondersteboven worden gebakken. Klinkt ingewikkeld, maar volgens Meester Patissier en jurylid Robèrt van Beckhoven is het prima te doen. Durf jij het aan?

Gebruikers van de mobiele versie van deze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je de pineapple upside down cake:

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Gebruik 6 soufflébakjes en vet deze in.

Karamel maken

  • Breng de suiker en het water aan de kook in een pan.
  • Blus met de slagroom en laat even uitborrelen.
  • Zet de pan terug op het vuur en roer door tot het een beetje indikt.
  • Verdeel de karamel in een klein laagje over de bodem van de soufflébakjes.

De opbouw

  • Snijd de ananas in 6 plakjes en leg deze op de karamel in de bakjes.
  • Leg in het midden van elk plakje een kers.

Cake maken

  • Smelt de boter en laat afkoelen.
  • Meng de amandelmeel, eigeel, snuf zout en rasp van de limoen met de hand.
  • Klop het eiwit op. Voeg de suiker toe als het eiwit loskomt en klop luchtig.
  • Maak het eiwit familie met het amandelbeslag. Voeg daarna alles toe en spatel rustig door tot een mooi luchtig beslag.
  • Zeef de bloem en spatel dit door het beslag.
  • Spatel tot slot de gesmolten boter erdoor.
  • Doe het beslag in een spuitzak en vul de soufflébakjes voor 2/3 met beslag. Heb je geen spuitzak? Doe het dan met een lepel of knip een gat in een boterhamzakje.
  • Zet de cakes in de oven en bak af in ongeveer 20-25 minuten.
  • Draai ze ondersteboven op een rooster en laat afkoelen.

Vanillesaus maken

  • Breng de slagroom met de suiker, het merg van het vanillestokje en het stokje zelf aan de kook.
  • Klop de eidooiers los.
  • Voeg de warme room toe, roer goed door en breng de temperatuur terug naar 80 graden.

De afwerking

  • Kook de abrikozenjam met wat water.
  • Bestrijk de cakejes met de jam.
  • Bedek de zijkanten met kokosrasp.
  • Presenteer op een plankje met de vanillesaus in een bakje.
  • Smullen maar!

Ook lekker: Recept: zo maak je de chocoladebiscuits uit Heel Holland Bakt

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Heel Holland Bakt | Beeld: Videostill Heel Holland Bakt