Ingrediënten
  • 500 gram bloem
  • 750 gram krenten, geweekt
  • 100 gram boter, op kamertemperatuur
  • 25 gram basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 2 zakjes droge gist
  • 275 milliliter lauwe melk of karnemelk
  • Snufje zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel anijszaad, gemalen
  • 1/2 theelepel karwijzaad, gemalen
  • 1 theelepel komijn, gemalen
  • Citroenrasp
  • 75 gram sukade
Marlieke
30 + 2 uur wachttijd + 40 min. oventijd min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 500 gram bloem
  • 750 gram krenten, geweekt
  • 100 gram boter, op kamertemperatuur
  • 25 gram basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 2 zakjes droge gist
  • 275 milliliter lauwe melk of karnemelk
  • Snufje zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel anijszaad, gemalen
  • 1/2 theelepel karwijzaad, gemalen
  • 1 theelepel komijn, gemalen
  • Citroenrasp
  • 75 gram sukade

Zo maak je het beroemde krentenbrood uit het oosten van het land

Extra lekker, de klassieke Nederlandse lekkernijen die je zelf klaarmaakt. Zo staken we eerder al de handen uit de mouwen voor Zeeuwse bolussen en Arnhemse meisjes. Aan dit recept voor de Twentse krentenwegge zit ook een mooie traditie verbonden. Het krentenbrood, ook wel pillewegge of kraamschudderswegge genoemd, wordt van oudsher gegeven bij een geboorte. De krentenwegge kon wel twee meter lang zijn en werd dan op een ladder naar binnen gedragen. Maar wees gerust, deze versie past gewoon in de oven.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan de pagina.

Wat ga je doen?

  • Zeef in een kom de bloem en een snufje zout.
  • Maak in een andere kom een giststarter. Meng hiervoor de gist met de helft van de suiker en de lauwe melk. Laat ongeveer 10 minuten staan, totdat de structuur van het mengsel duidelijk veranderd is.
  • Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet daarin de giststarter. Roer goed door. Snijd de boter in stukken en roer deze ook door het deeg. Voeg dan de suiker, 2 eieren, kaneel, anijszaad, karwijzaad en komijn toe. Kneed alles minstens 10 minuten samen tot een soepel deeg. Voeg eventueel meer melk toe als het deeg te stevig is.
  • Leg het deeg in een kom en dek af met een schone theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Maak het aanrecht of een werkblad schoon en rol het deeg uit tot een grote, platte schijf. Verdeel dan de citroenrasp, de sukade en de krenten over de deegschijf. Vouw het deeg dan weer dicht en kneed het nog even, zodat alles goed verdeeld is. Laat het deeg nog eens driekwartier afgedekt rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed en bakplaat met bakpapier. Vet het bakpapier in met een beetje olie en bestrooi met een beetje meel.
  • Verplaats het deeg naar de bakplaat en vorm een rechthoek. Klop het overgebleven ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van het brood.
  • Bak de krentenwegge circa 40 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
  • Serveer met een dikke laag roomboter.

Ook lekker: Traditionele Italiaanse amaretti koekjes

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Nederlands Dis | Beeld: Videostill Bakkerij Ter Avest