Esther Reitsema
30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 500 gram spruitjes
  • 1 grote pastinaak
  • 200 milliliter melk
  • 75 gram cashewnoten
  • Flinke scheut extra vierge olijfolie
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Weer een heerlijke stampot-variatie

Tijdens de koude en donkere dagen kunnen we niet genoeg krijgen van stamppot. Om het alleen bij hutspot en boerenkool te houden is echter een beetje saai, en dus experimenteren we er op los met allerlei verschillende ingrediënten. Vandaag op het menu: spruitjesstamppot met pastinaak en cashewnoten. 

Zo maak je de stamppot:

  • Maak de spruitjes goed schoon.
  • Schil de pastinaak en snijd deze in stukken.
  • Breng een pan met water aan de kook, doe hier de spruitjes in en laat het zachtjes doorkoken.
  • Voeg na 2 minuten de pastinaak toe.
  • Kook de groente samen totdat de pastinaak gaar is. Giet af.
  • Rooster ondertussen de cashewnoten voorzichtig in een koekenpan. Voeg wanneer deze goudbruin zijn, een flinke scheut olijfolie toe.
  • Stamp de pastinaak en de spruitjes samen fijn.
  • Doe de melk in een pannetje en zet deze op laag vuur totdat het warm is.
  • Schenk dan de melk bij de pastinaak en de spruitjes en stamp dit nog een keer tot één geheel.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Schep de stamppot in een bord en serveer met de cashewnoten in olie eroverheen.
  • En klaar is je maaltje. Eet smakelijk!

Variaties

Zoals bij veel stamppotten geldt ook bij dit recept dat je eindeloos kunt variëren met ingrediënten of extra ingrediënten kunt toevoegen. Wij maken ‘m met cashewnoten, maar hazelnoten, amandelen of walnoten zijn ook uitermate geschikt. Zelfs pinda’s kunnen een heerlijke toevoeging zijn. En vergeet natuurlijk niet om de stamppot te serveren met een heerlijke (vega) rookworst of gehaktbal. Kleine moeite, groot plezier!

Lees ook: Door het eten van déze voedingsmiddelen voorkom je een winterdip

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock